Az elszakított országrészekben tevékenykedő magyar pincészetek javát felvonultató borbemutató várja a borbarátokat 2016. november 4-én a Pesti Vigadó Éttermében. 

„Mi, határon túlra szakadt, de a Szent István-i állam területén tevékenykedő borászok, már régóta elérkezettnek láttuk az időt arra vonatkozólag, hogy szorosabbra fogjuk az egymás közötti szakmai együttműködést. Sorsközösségünk, és az ebben a közegben konzerválódott alapvető emberi értékek és magyarságtudat, már régről barátságban tartott bennünket, de az értékeink, boraink bemutatása sikeresebb lehet, ha egy komoly összefogás keretén belül jelennek meg”

 áll a 2011-ben alakult Határon Túli Magyar Borászok Egyesületének alapítólevelében. Egy évvel korábban, a Kárpát-medencei Borászok Találkozóján pedig Borszerződés köttetett, melynek alapvetése szerint

„hisszük és valljuk, hogy a Kárpát-medence emberben és borban összefüggő, organikus egység.”

E szellemiség jegyében különleges, ezúttal csak az elszakított országrészekben tevékenykedő magyar pincészetek javát felvonultató borbemutató várja a borbarátokat 2016. november 4-én a Pesti Vigadó Éttermében (1051 Budapest, Vigadó tér 2.) 14 órától három mesterkurzus indul a felvidéki Geönczeöl Attila vezetésével, 16.30-tól 22 óráig pedig sétálókóstoló keretében ismerkedhetnek meg az érdeklődők 20 Kárpát-medencei pincészet tevékenységével, boraival. Délvidékről a Szerémségben gazdálkodó Mauerer Orszkár és az ugyanott alkotó Nagy-Sagmeister Borászat, a Drávaszögből a csúzai Kollár Pincészet, a szintén csúzai Pinkert Pincészet és a karancsi Szabó Pincészet, Erdélyből az Arad-Hegyalján, Ópáloson borászkodó Balla Géza, a Kárásztelki Pezsgőpincészet é a krasznabélteki Nachbil Pincészet mutatja be borait. Felvidéket Bott Frigyes (Muzsla), a BurdaVin (Garamkövesd), a Drozdik Pincészet (Párkány), a Geönczeöl Pince (Garamkövesd), a H&V Pincészet (Muzsla), a Kasnyik Pincészet (Kürt), a Mátyás Pincészet (Kisújfalu), a Strekov1075 (Kürt) és a Zsigmond Pincészet (Ipolynék) képviseli. A Muraközből a lendvai Cuk Borház és a szintén lendvai Rozsman Borház érkezik Budapestre, és a különleges események Kárpátalja is képviselteti magát Orosz Ruszlán által.

A 2016. november 4-i seregszemle nem csak kitűnő borokat ígér, hanem hagyományőrző és nemzetpolitikai jelentősége is lesz, hiszen, miként a délvidéki Maurer Oszkár megfogalmazta egy alkalommal:

„…mi a történelmi hagyományokra alapozunk. (…) A szerbség teljesen más megközelítésből viszonyul a Szerémséghez. Ők ezért sem tudják, hogy milyen lehetőségeken ülnek, milyen adottságú az a termőhely, és azt sem tudják, hogy onnan hajdan milyen borok készültek. (…) Újvilági borászként viselkednek a borkészítésben, fajtaválasztásban, szőlőtermesztésben.”

A határon túli magyar borászatok bemutatójára a belépő 6000 forint, a mesterkurzusok ára 2000 forint. Minden egyéb információ ITT érhető el.

Á.B.