Hirdetés

– Ez a 40 katona 40 családot is jelent. Sokféle életút, sokféle sors tárul fel a portrékból, de mind helytálltak, ők a bajtársiasság és a rendíthetetlen nemzetszolgálat példái – méltatta Schmittné Makray Katalin a Hajlíthatatlanok – Magyar Arany Vitézségi Éremmel kitüntetett katonáink 1939 – 1945 című kötetet annak ünnepi bemutatóján. A míves külcsínű dokumentummunka megjelenéséhez Schmitt Pál köztársasági elnök anyagi támogatással járult hozzá.

A Magyar Arany Vitézségi Érmet II. József alapította 1789-ben, 1918-ig adományozták a legkimagaslóbb fegyvertényekért. 1939 áprilisában Horthy Miklós kormányzó alapította újra, 1945-ig, a második világháború végéig 40 hősnek adományozták, közülük 14-en posztumusz kapták meg.

A Maruzs Roland alezredes, a hadtörténész, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum osztályvezetője, valamint az időközben elhunyt dr. Szentváry-Lukács János kutató által összeállított kötet a többek között a közmédia Hazajáró című honismereti sorozatát és a Hagyaték című filmes értéktárat is jegyző Dextramedia Kft. gondozásában jelent meg. A Stefánia-palotában tartott bemutatón Vári-Kovács Péter színművész olvasott fel nagy hatású részleteket az egykori beszámolókból. Maruzs Roland azt mondta, a hősök portréiból kiviláglik, milyen jellemű emberek voltak, a kiadó képviseletében Vándor Attila pedig azt hangsúlyozta, hogy ezek a katonák ma is példaképek.

Korábban írtuk