Kevésbé ismeretes azonban, hogy a B. A. Z. Megyei Huszárbandérium kezdeményezésére, jó pár éve néhány borsodi faluban, Bükkaranyoson és a környékbeli településeken, október 6-án reggel 6-kor 13 percre megszólalnak a harangok. Annak idején ugyanis reggel 6-kor kezdődött el az aradi 13 kivégzése. Bár a napokban 1848. március 15-ét, a legszebb magyar ünnepet üljük, bizonyára megbocsátja nekünk a kedves olvasó, ha ez alkalommal a borsodi harangkalapos huszárpalacsinta kapcsán egy kalap alá vesszük 1456 nyarának dicsőségét, 1849 őszére emlékezve az újonnan kialakulóban lévő méltó megemlékezésformákat és a derék borsodi huszárokat – legalábbis a harang mint közös elem okán.

4 főre: Mintegy 20 db palacsintát 1,5 cm széles csíkokra vágunk és 20 dkg baracklekvárral, 20 dkg daráltdióval, 2 ek kakaóval és 2 kk rummal összekeverjük. Kivajazott tűzálló tálba szórjuk, és 3-4 felkarikázott – előtte legalább negyed órát vörösborban áztatott – banánt rakunk a tetejére. Fahéjjal kevert porcukorral megszórjuk, majd forró sütőben megsütjük. Végül a habbá vert tojásfehérjével bevonjuk. Ismét sütőbe rakjuk egy kis időre. Tálaláskor a tetejére adagonként 1-1 konyakmeggyet – lehetőleg harang alakút – rakunk.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és a Lovas Nemzetben, hallgassa a Csillaghang Rádióban kedd esténként (a világhálón www.csillaghang.hu), nézze a TV Paprikán, valamint a BVR TV-n!