Tíz főre: Kolozsvári szalonnát (60 dkg) felaprózunk, zsírjára sütünk. Rajta 1 kg hagymát megsárgítunk, majd felöntjük vízzel. Belé teszünk egy füstölt csülköt és főzzük. Mielőtt a csülök megfő, időben rakunk bele 80 dkg darált sertéshúst, később1 kg nagyobb kockákra vágott burgonyát és fél kg felszeletelt zöldpaprikát, még később 1 kg lebbencs tésztát. Sóval, medvehagymával, babérlevéllel, köménymaggal, borssal és tárkonnyal fűszerezzük. Ha kész, a csülköt feldaraboljuk és belekeverjük az amúgy sűrű levesbe. Jó forrón, csípős hegyes paprikával, ropogós héjú barna kenyérrel és piros borral kínáljuk.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és az Arany Tarsolyban, hallgassa a Pelikán Rádió FM 93,6-on és nézze a Budapest TV-n!