Jusson eszünkbe, hogy a reménytelenség csak csekély ismereteink lenyomata, s hitetlenségünk árnyéka. A mélyben mindig indulnak olyan folyamatok, amelyek búvópatakként szélesednek földalatti folyamokká, hogy aztán a felszínre törve, megváltoztassák a földfelszínt. Nincs kizárva, hogy a huszár-hagyományőrzés is egy ilyen búvópatak, amely egyszer felszíni folyammá változik! E gondolatok örvén kérjük Isten áldását az immár húszéves Magyar Huszár- és Katonai Hagyományőrző Szövetségre, leghuszárosabb ünnepünk alkalmából, így március idusán!

Felszeletelünk és kiverünk 70 dkg rostélyost, megsózzuk és megborsozzuk. Felszeletelünk 20 dkg tv paprikát és a hússal együtt zsírban megsütjük. Ha kész, ugyanebben a zsírban megsütünk annyi szelet és akkora méretű kenyeret, ahány és amekkora rostélyosunk van. Szétszedünk 1 kg kelvirágot és annyi sós vízzel főzzük puhára, hogy éppen ellepje. Ha megfőtt, leszűrjük, és vajból, valamint lisztből világos rántást készítünk. Hozzáadjuk a rántást és kevés petrezselyem zöldjét is. Összekeverjük 20 dkg kockára vágott főtt burgonyával, végül 2 dl. tejföllel. Tálaláskor a sült kenyérre helyezzük a sült rostélyosokat, megszórjuk a sültpaprikával, a főzeléket pedig mellé külön vagy választóval rendelkező tányérban igazítjuk az asztalra.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és a Lovas Nemzetben, hallgassa a Csillaghang Rádióban kedd esténként (a világhálón www.csillaghang.hu), nézze a TV Paprikán, valamint a BVR TV-n!