Talán ezért is gyakori, hogy már februárban vízbe dobják vagy felgyújtják a szalmából készült kiszebábukat. A néphit szerint a kiszebáb elégetése megszabadítja az embereket minden bajtól. Ezen alkalmakkor télűzők vonulnak sípokkal, dobokkal, és ha nem is nádi, de hegedűkkel, miközben télűző rigmusokat kiabálnak. A szertartás a kiszebábu folyóba dobásával vagy elégetésével ér véget. Előtte azonban sokan cédulákat erősítenek a bábura, amelyre ráírják, ki milyen félelmétől, betegségétől vagy egyéb bajától kíván megszabadulni – hadd vigye magával a kisze a vízsírba vagy a lángtemetőbe!

A télűző fatányéros lényege, hogy az étel-összeállítás minden eleme szabadban, lehetőleg szabadtűzön készül, függetlenül attól, hogy azok nyárson, serpenyőben, rostélyon vagy kemencében sülnek. A télűző fatányérosnak ugyanis nemcsak a fatányéron elhelyezett étkek adják sajátosságát, hanem a kiszeégetés előtti, szabadban töltött kellemes, sütő-főző társasági élet élményei is. Ily módon van a fatányéron mindenből egy kevés: rablóhús (szalonna, hagyma, nem paprikás kolbász- és csirkehúsdarabokból összeállítva), sült házikolbász, sült hurka, sült oldalas, sült csülök, nyárson sült szalonna és kemencében sült burgonya, amelyet alapos megtisztítás után héjában sütünk meg. Mellé adhatunk savanyúságot (cseresznyepaprikát, savanyú káposztát, paprikába töltött lilakáposztát stb.). Jól illik hozzá a forralt bor, de a rumos, sőt urambocsá, a forró citromos tea is.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és a Lovas Nemzetben, hallgassa a Csillaghang Rádióban kedd esténként (a világhálón www.csillaghang.hu), nézze a TV Paprikán, valamint a BVR TV-n!