A Gyerekszem Filmfesztivált 2007-ben rendezték meg először. A programsorozat és verseny ötletét a Hűvösvölgyi Gyermekotthonban 2003 óta működő filmkészítő szakkör adta, ahol a gyerekek a film nyelvén tanulják meg képekben megfogalmazni érzéseiket, gondolataikat, és az őket körülvevő világot.

Az első és a második Gyerekszem Filmfesztiválra összesen 360 alkotás érkezett melyek közül 110 munkát díjazott a szakmai és a diákzsűri. Minden évben elismert filmes szakember irányítja a szakmai értékelést, így az első évben Enyedi Ildikó, 2007-ben pedig Bollók Csaba volt a zsűri elnöke.

A 2011. március 18-20. között, a Merlin Színházban zajló III. Gyerekszem Filmfesztivál programját a vetítések mellett a már megszokott módon animációs filmkészítési lehetőség, kaszkadőr, fegyver – és pirotechnikai, valamint maszk- és jelmez-bemutatók, kiállítás, filmes szakmai fórumok és szakmai konferencia színesítik. A fesztiválon bemutatkoznak a budapesti és vidéki gyermekotthonokban és iskolákban működő Gyerekszem filmszakkörök is.

A fesztiválnapokon "Budapest Szíve" címmel workshopon vehetnek részt magyar és külföldi iskolákból és gyermekotthonokból érkező gyerekstábok, ahol a fesztiválról és a városról forgatnak filmet együtt.

A Norvég Civil Támogatási Alap segítségével immár hat gyermekotthonban és egy általános iskolában működik Gyerekszem filmszakkör, amelyek legutóbb készült munkái megtekintők a Gyerekszem Egyesület honlapján:

A versenyzőket szükség esetén segítik a filmkészítés különböző fázisait bemutató leírásokkal, tanácsokkal, valamint gyerekek által készített filmekkel, filmrészletekkel, forgatókönyv és gyártási tervmintákkal, valamint zörejekkel és a nevezni kívánt filmekhez kérhető aláfestő zenékkel.

A jelentkezés feltételei

A Gyerekszem Filmfesztiválra 6 és 19 év közötti gyerekek jelentkezhetnek a következő életkori kategóriákban:

Kicsi a bors, de erős (6-12 év)

Ifjú titánok (13-19 év).

Gyerekszem-öregszem (19 év fölötti alkotók, akik a fesztiválra beküldött filmjüket még 19 éves kor előtt készítették.)

Műfaji kategóriák:

– rövidfilm

– animációs film

– dokumentumfilm

– egyéb (zenés videoklip, kísérleti film, stb)

Terjedelem: maximum 15 perc

A filmek beküldésének határideje: 2010. december 10.

A jelentkezési lapokat postai úton is és emailben is el kell juttatni a szervezők címére:

Gyerekszem Művészeti Egyesület

"Gyerekszem Filmfesztivál"

Budapest, Pf: 403

1537

gyerekszemfesztival@gmail.com

További információk: Folyamatosan a fesztivál weboldalán, www.gyerekszemfilmfesztival.hu