Fotó: MTI/Komka Péter
Jelenet a Diótörő – Családi cirkusz című táncos mesejáték próbáján az egri Gárdonyi Géza Színházban 2020. december 10-én
Hirdetés

Rendhagyó módon köszönti a tánc világnapját a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház. Április 29-én este 20:30-kor előadás lesz látható a Nemzeti Táncszínház honlapján. A szokottól eltérő ünneplés oka a vírushelyzet, amely miatt sem tavaly, sem idén nem valósulhat meg az élő gálaest, így a műsor a 2019-ben díjazott művészek produkcióiból áll össze, illetve bemutatják a 2020-ban díjazott művészeket, akik a járványhelyzet feloldása után vehetik át az elismeréseket. 

Idén a szövetség úgy döntött, nem ad ki szakmai díjakat, mivel a koronavírus-járvány miatt a táncegyüttesek közül sokan nem tudták bemutatni új előadásaikat. Az esti online műsorban a hazai táncművészet legkülönbözőbb műfajait képviselő együttesek vesznek részt: a Budapest Táncszínház, a Duna Művészegyüttes, a GG Tánc Eger, a Győri Balett, Jurák Bettina, a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Nemzeti Balett művészei, Miskolci Balett, a Pécsi Balett, Pirók Zsófia és a Szegedi Kortárs Balett. Az est rendezője Mihályi Gábor. 

A tánc világnapja alkalmából számos intézmény, együttes készül online programmal. Az Együtt, egymásért című videókollázsban – a Győri Balett Facebook-oldalán érhető el – nyolc vidéki társulat tagjai vallják meg a táncművészettel kapcsolatos gondolataikat. A táncosok az elmúlt időszakban elveszítették a közönséggel való személyes találkozás lehetőségét: közös videójuk célja, hogy felhívják a figyelmet egymásra és közös szenvedélyükre, a táncra. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) szubjektív tárlatvezetést tart Szakály György Kossuth-díjas táncművésszel a Róna Viktort bemutató, Herceg a vasfüggöny mögül című kiállításban. 

Különleges programmal készül az L1 Egyesület is, akik az idő múlására hívják fel a figyelmet a „The AGE Festival – főhajtás a kor előtt” című, 2007-ben a Bakelit MAC-ban bemutatott előadásaikat osztják meg a nagyérdeművel, a mai nap folyamán ingyen. Az örök fiatalságot hajhászó világban igazán gondolatébresztő a fesztivál központi gondolata, amelyre kizárólag szépkorú bel- és külföldi előadókat és táncosokat hívtak meg, hogy a rohanó világunkban a múló évekre és tapasztalatok tiszteletére hívják fel a figyelmet. 

A tánc világnapjára szóló magyarországi üzenetet Frenák Pál Kossuth-díjas, érdemes művész, koreográfus és táncművész fogalmazta meg. Frenák Pál szerint rendkívüli évet és nem kevés megpróbáltatást tudhatunk a hátunk mögött, az ilyen időszakok pedig reflekcióra sarkallnak. 

– Ebben a drasztikusan megváltozott világban egy dolog biztos: a bizonytalanság – mondja. A művész úgy véli, a lelki feltöltődés ma fontosabb, mint valaha, a mozgásművészet pedig éppen ehhez adhat kapaszkodót. Szerinte a legnehezebb helyzetekből, így a jelenlegiből is van kiút, akkor, ha van bátorságunk feltenni a leglényegesebb kérdéseket. és igazán őszintének lenni magunkkal. Az alkotó hozzáteszi, számára a mély belső indíttatásból történő alkotás, a mozgásművészet, a tánc pontosan ezt jelenti. 

–Nem csupán narratíva, sokkal inkább az emberi lét kérdéseiről, a fundamentális energia forrásairól, és önmagunk megismeréséről szól – fogalmaz.

Korábban írtuk

2021-ben a nemzetközi tánc világnapjára szóló üzenetet Friedemann Vogel német balettművész fogalmazta meg. Szerinte minden a mozgással kezdődik, amely mindannyiunknál ösztönös, a tánc pedig kommunikációhoz finomodott mozgás. A művész szerint bármennyire is fontos és lenyűgöző a hibátlan technika, végső soron az a lényeg, amit a táncművész a mozgásban kifejez. 

A művész hangsúlyozza, táncosként a felejthetetlen pillanatok megalkotására törekednek, függetlenül a tánc műfajától, így amikor egyszer csak nem léphetnek fel, a színházakat bezárják és a fesztiválokat lemondják, a táncosok világa megtorpan. Szerinte a közelmúlt történelmében a táncközösségnek közös kihívása, hogy motivált maradjon, hogy megtalálja a létjogosultságát.

– Mikor valami értékeset elvettek tőlünk, akkor értékeljük azt, hogy valóban mennyire fontos az, amit csinálunk, és mit jelent a tánc a társadalom egészének. A táncosokat gyakran fizikai képességeik miatt ünneplik, bár valójában inkább mentális erőnk tart fenn minket. Úgy gondolom, hogy a fizikai és pszichológiai agilitás egyedülálló kombinációja segít minket a küzdelemben, hogy újra feltaláljuk magunkat, hogy folytassuk a táncot és inspiráljuk a világot – zárja világnapi gondolatait Friedemann Vogel. 

A tánc világnapját az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének részlege, a Nemzetközi Táncbizottság hívta életre még 1982-ben. Április 29. Jean-Georges Noverre, a balett Shakespeare-je néven ismertté vált francia táncos és balettművész születésnapjára esik. Noverre örökérvényű gondolatai szerint a „költészet, festészet, tánc (…) nem más, mint a gyönyörű természet pontos mása – vagy legalábbis annak kellene lennie.”