Mint felidézik, a költő rövid, de kalandos élete során a Kárpát-medence számos szegletét bejárta, költeményei több mint hetven településhez köthetők. Az irodalom rejtett hálózatai cikksorozat szerzői, Maróthy Szilvia és Minkó Mihály ezt a földrajzi sokféleséget igyekeznek bemutatni, a honlapon nagyszabású térképen ábrázolják, milyen versek, verskötetek kapcsolódnak az egyes településekhez, valamint az interaktív verstérképen találhatók meg Petőfi verseit keletkezési helyük szerint, és lehívható az adott településhez kapcsolódó versek listája is – áll a közleményben.

Hirdetés

A BTK közleményében kiemeli, hogy emellett több böngészhető, nagyítható térképen lehet megtekinteni, hogy a mai Magyarország települési miként őrzik Petőfi Sándor emlékét helynevek és intézménynevek formájában. Az óvodák, általános iskolák, könyvtárak és művelődési házak mellett a költő nevét étterem, horgászegyesület és vadásztársaság is viseli, valamint az interaktív térképeken megtalálható az életeseményeire emlékező szobrok, táblák, műalkotások és emlékhelyek listája. A Tableau program segítségével készített két infografika a költőről elnevezett közterületeket, ezen belül elsősorban az utcákat ábrázolják – teszik hozzá.

A Katt(anj) a tudományra! weboldalt a Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK) indította 2022-ben a bölcsészet népszerűsítésének céljából, a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából készített különleges adatvizualizációs projekt ezen a honlapon jelent meg, elérhető a https://kattatudomanyra.hu/az-irodalom-rejtett-halozatai/petofi200/ internetes oldalon.

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont kilenc intézetében több mint 400 kutató dolgozik, a központban laborok, különleges gyűjtemények, adattárak, könyvkiadó, könyvtárak találhatók. A Katt(anj) a tudományra! kezdeményezés ezt a tudományos műhelyt szeretné minél közelebb vinni az érdeklődőkhöz. A projektet összegző weboldalon kisfilmek, podcastok és cikkek segítségével is tájékozódhatnak az érdeklődők a legfrissebb tudományos eredményekről.

Korábban írtuk

További hírek és tartalmak a https://kattatudomanyra.hu/ internetes oldalon találhatók, a projekt támogatója a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.