Június Jézus Szent Szívének hónapja, a kultuszt Alacoque Szent Margit (1673-1675) látomása inspirálta. Margitnak megjelenő Jézus az első pénteki gyónást és áldozást kötötte az emberek lelkére. XI. Pius az Egyházat is a Szív oltalmába helyezte.

A magyar fájdalom napja június 4-e. Ezen a napon kényszerítették Magyarországra 1920-ban a trianoni rablóbékét. Az ezeréves történelmi Magyarország kétharmadát szakították le és a nemzet egyharmada került határainkon túlra.

Isten éltesse

Tündéket (1-je); Klotildokat (3-a); Bulcsúkat és Kerényeket (4-e).

Vallási ünnepek

Szentháromság ünnepe (3-a). A szentháromság-tan a kereszténység fő és alaptana; a kezdetektől fogva fennállott. Például keresztvetés az apostoli időkben.

Égitestek mozgása

Közeledve a nyári napfordulóhoz, a nappalok egyre hosszabbak. A Nap június elsején 4 óra 50 perckor kel és 20 óra 34 perckor nyugszik. Kísérőnk – a Hold – 17 óra 02 perckor kel és 2 óra 27 perckor nyugszik. A hó negyedik napja holdtölte. Mivel a Hold földközelben lesz, így szép nagynak látszik. A bolygók közül a Merkúr már kereshető az esti nyugati égen, a Vénusz a nyugati látóhatár közelében 1-jén, a Mars az éjszaka első felében a délnyugati égen, sőt a Jupiter is, de csak 10-e után.

Népi időjóslás

Tisztán tartsd a fákat. Vigyázz a gyümölcsre, hogy a javát a hernyó, madár el ne költse. Készítsd a szőlőt másod kapálásra. Töltsd fel a burgonyát (Júniusi csíziók).

(hankó)