Margit névünnepe június 10-e, szintén esőt hozó nap, ezért néhány vidéken „húgyos” Margitként emlegetik. A „retkes Margit” is találó, mert az ilyenkor vetett retek jó gyenge lesz. 10-én Úrnapja, a körmenet útvonalát virágszirmokkal szórják fel.

Isten éltesse

Bonifácokat (5-e); Norberteket (6-a); Róberteket (7-e); Ágneseket, Helgákat (8-a); Elődöket, Annamáriákat (9-e); Margitokat (10-e); Barnabásokat és Barnákat (11-e).

Vallási ünnepek

Erdélyben és a Felvidéken 7-én Úrnapja; Magyarországon 10-én Úrnapja.

Égitestek mozgása

A Nap 4 óra 48 perckor kel és 20 óra 37 perckor nyugszik. A Hold 21 óra 43 perckor ragyogtatja ránk „teleképét”; előző nap volt holdtölte. A Merkúr láthatósága javul, a Vénusz 6-án alsó együttállásban van a Nappal, és ekkor átvonul a napkorong előtt. A Mars az éjszaka első felében kereshető a délnyugati égen. A Szaturnusz az éjszaka első, az Uránusz a második felében látható csakúgy, mint a Neptunusz. A Hold utolsó negyede 11-én áll be.

Népi időjóslás

Régi csízió: „Medárdus ha tiszta, derült, a nyár már szinte sikerült. / De ha akkor esik eső, negyven napig kell esernyő.” Margit-napi eső gyakori; ha jó idő van, a kötényében legyeket enged be a nyitott ajtókon, ablakokon, ezért azokat zárva kell tartani.

(hankó)