A Kossuth rádió munkatársa és a közkedvelt, gyerekekről, gyereknevelésről szóló Vendég a háznál című műsorának főszerkesztője vehette át elsőként a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított Tőkéczki László-díjat.

Fotó: Agócs Tímea, szerk.

Fotó: Agócs Tímea, szerk. 

A hétfői ünnepélyes díjátadón Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója elmondta: a kitüntetéssel azoknak a kollégáknak a munkáját szeretnék megköszönni, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, főleg az ismeretterjesztés területén.  Egyben főhajtás az idén januárban elhunyt Tőkéczki László előtt, aki    bár történésznek készült, és mindvégig tudományos pályán tevékenykedett, már a rendszerváltás előtt elhatározta, hogy az egyetemi karrier helyett a közérthető ismeretterjesztést tartja a legfontosabbnak, és élete végéig kitartott e döntése mellett.  

Az eseményen részt vett a Kossuth rádió csatornaigazgatója, Mucsányi Marianna is, aki a Vendég a háznál című emblematikus produkciót méltatta, a tematikus műsor több mint huszonöt éve tanítja a felnőtteket arról, miként bánjanak jól egymással és a gyermekeikkel. Keresztes Ilona végig munkatársként segítette a minden hétköznap, a déli híradó előtt sugárzott magazint, először riporterként, szerkesztőként, végül főszerkesztőként, amikor is szinte minden témában érzékenyen, pontos iránymutatással ugyanakkor értelmes vitára készen vezeti a stábot.   – Egy rádiós sem mondhat mást magáról, mint amit Tőkéczki László mondott: vállalni kell az ismeretterjesztő szerepét, a tolmácsét, aki a tudomány legfrissebb eredményeit fordítja le a hallgatóknak – tette hozzá mindehhez Mucsányi Marianna, és megjegyezte, Keresztes Ilona mindezt olyan területen, a gyermeknevelés témájában teszi, ahol a tudományos eredmények gyakran keverednek a hagyománnyal, a hitek, tévhitek megváltoztatásához pedig sokszor évtizedek munkája szükséges.

A pénzdíjjal is járó kitüntetés odaítéléséről háromtagú testület döntött, amelynek tagjai Vaszily Miklós, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója, Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója, valamint a Magyar Művészeti Akadémia által delegált Kucsera Tamás Gergely főtitkár voltak.