Fotó: Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa
Hirdetés

A Nobel-díjas olasz költő, Salvatore Quasimodo pontosan hatvan évvel ezelőtt, 1961 nyarán járt Balatonfüreden. Látogatásának és a Szívkórházban való gyógyulásának emlékére, csakúgy, mint az indiai pályatárs, Tagore, fát ültetett, itt szerzett élményeit pedig versben is megfogalmazta, melyet a  a mellszobra alatt ma is olvashatunk: „Örömteli szívvel fácskát ültetek a hullámzó Balaton partján, melynek levelei túlélik majd mulandó életemet. Gyökerei mélyre fúródnak a büszke magyar földbe, melyet a történelem örökké meggyötört. Legyen minden ágacska üdvözlet annak, ki eljön ide és szereti a költészetet, mely megszüli a finomságot és az igazságot minden nemzet fiainak nevében.”

A Quasimodo-verspályázat ötletével Franco Cajani, milanói költő és művészettörténész kereste fel Balatonfüredet 1992 tavaszán, amikor is már kész tervet tett le a város vezetői elé. Az első költőverseny így már ebben az évben megrendezték, a kiírása pedig azóta is változatlan: bármely országban élő magyar költő jelentkezhet rá két magyar nyelvű, addig sehol sem publikált versével. 

A Quasimodo Nemzetközi Költőverseny és Költőtalálkozó azóta nemcsak a magyar, de az olasz kulturális élet kiemelkedő eseménye is, hiszen a beérkezett pályaművek közül – a szakmai zsűri által kiválasztott – legjobbakat olasz nyelvre is lefordítják. 

Az idei irodalmi fesztivál keretében megemlékeztek a tavaly elhunyt Szőcs Géza Kossuth-díjas költőről, tiszteletére emléktáblát avattak a füredi Pantheonban. Dante Alighieri halálának 700. évfordulója alkalmából Szörényi László irodalomtörténész tartott előadást, a Budapesti Olasz Intézet támogatásával, Marco Castelli olasz szaxofonművész élő közreműködésével pedig a Pokol című művének filmes adaptációjából is mutattak be részleteket. A füredi közönség ezen kívül láthatta Gyöngyössy Imre filmrendező, író, költő, dramaturg idén kiadott Stigma című, magyar–olasz kétnyelvű verses kötete alapján készült versfilmet is. 

Korábban írtuk

A költőversenyhez kapcsolódóan idén is hirdettek dalversenyt, amelyre kilenc pályázat érkezett. A fődíjat Horváth Balázs nyerte el Petőcz András: Európa rádió, éjszaka című versének megzenésítésével. 

A Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és Navracsics Tibor kormánybiztos fővédnökségével megrendezett 29. Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny nagydíját Sajó László kapta Még egy ballada című verséért, a különdíjat Vajna Ádám a Martinovics Ignácnak címzett Korareggel a Generális-kaszálón költeményéért, a Térey-díjat pedig Géher István László vehette át Teneo te, Africa című gyermekáldási imájáért.