Fébert Zsófia: Pudor et Rubor

Az Unióhoz való csatlakozás – az Erasmus programon keresztül – a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói és oktatói számára a képzőművészet nemzetközi vérkeringésébe való bekapcsolódásának lehetőségét jelentette. A csatlakozás húszéves jubileuma alkalmából 2024. április 16. és május 3. között az egyetem programsorozattal készül, melynek egyik kiemelt eseménye a Let Your Star Shine című nemzetközi kiállítás lesz. A tárlaton az Erasmus mobilitásban részt vett hallgatók és nemzetközileg is elismert képzőművészek műveiből láthatunk majd válogatást az egyetem Barcsay Termében.


– Különleges és erőteljes alkotások érkeztek az Erasmus programban részt vett hazai és külföldi hallgatók körében közzétett pályázatunkra. A művek érzékenyen reflektálnak a diákok utazások során szerzett élményeire, lenyomatot képeznek a benyomásaikról – mondja Prof. dr. Erős István rektor, aki azonban kiemelte azt is, hogy miközben az egyetem Európában majdnem az összes művészeti egyetemmel szakmai kapcsolatban áll, különösen nagy hangsúlyt fektet az Európán kívüli szakmai kapcsolatok kialakítására is, eddig már több, mint 15 intézménnyel, köztük dél-afrikai, ghánai, indiai, koreai, mongol, nigériai és az indonéz nemzeti művészeti egyetemmel kötött együttműködést.
A Let Your Star Shine kiállításon 35 magyar és 17 külföldi művész jelenik majd meg, illetve a tárlathoz kapcsolódó Nemzetközi Hét (2024. április 22. – 26.) keretében olyan szaktekintélyek tartanak előadásokat és workshopokat, mint Ito Toshimitsu, japán szobrászművész, Ludger Pfanz, filmes szakember, Zhang Wei kínai kalligráfus, valamint Nagy Fruzsina és Tihanyi Ildikó látványtervezők.


Arra pedig, hogy az elmúlt húsz évben mi történt a magyar képzőművészetben és a képzőművészeti köz- és felsőoktatásban, illetve mik a jövővel kapcsolatos várakozások, a 2024. április 30-ára szervezett konferencián kapunk választ.


A Képzőművészeti Egyetem eseménysorozatára 2024. április 4-én 11 órakor egy különleges művészeti akció hívja fel a figyelmet. Georg Winter, a Magyar Képzőművészeti Egyetem promenadológiát, azaz sétatudományt oktató vendégprofesszora és hallgatói nyilvános művészeti akciót szerveznek az egyetem közelében található VI. kerületi Hunyadi téren. A promenadológia a séta költészete, a környezetészlelés művészete az urbanisztikában, amely bemutatja, hogy miközben az utunkat járjuk, az út is átformál minket, így kölcsönhatások körforgása indul el.

Hirdetés
Korábban írtuk