Fotó: MTI/Mónus Márton
Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának (UMNB) elnöke nyitóbeszédet mond a Magyarország 75 éve az UNESCO-ban című rendezvényen a budapesti Párbeszéd Házában 2023. szeptember 26-án
Hirdetés

Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke a rendezvényt megnyitó beszédében arra kérte a program felszólalóit, hogy visszaemlékezéseikben emeljék ki azokat a nem múló értékeket, amelyek a szervezet gondolatiságát, eszmerendszerét a kezdetek óta meghatározzák annak ellenére, hogy a „világ körülöttünk szinte napról-napra változik”.

Az elnök beszédében felidézte a magyar bizottság 75 éves történetének legfontosabb mérföldköveit, köztük az 1946. december 23-i csatlakozást, az 1948. szeptember 14-i taggá válást és végül a magyar bizottság megalakulását 1963-ban. Beszélt továbbá a szervezetet szabályozó kormányrendeletekről, és a legfontosabb tisztségeket betöltő személyekről is, közülük kiemelve Fasang Árpád első főtitkárt, aki mint mondta, „rengeteget tett a magyar kultúráért”.

Firmin Edouard Matoko, az UNESCO Afrikáért és külkapcsolatokért felelős főigazgató-helyettese videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket, a program további részében pedig Bogyay Katalin korábbi UNESCO nagykövet és Kroó Norbert, a Tudományos Világfórum tanácsadója vezette a szervezet múltjáról, jelenéről és jövőjéről szóló kerekasztal-beszélgetéseket.

Korábban írtuk