Fotó: MTI/Katona Tibor
Hirdetés

A szombatig tartó konferencián a felvilágosodás, a reformkor és a romantika jegyében hangzanak el előadások. Mint Szili Katalin rámutatott, a reformkor nagy változásokat hozott az élet minden területén, ahogy a jelen korban is számos változással kell szembenéznünk.

Az európai kultúra a nemzetek kultúrájának összességét jelenti, amelyben minden egyes európai nemzet kultúrájának fontos szerepe van – hangsúlyozta, hozzátéve: a magyar kultúra meghatározza az identitásunkat, hozzánk tartozik.

Az európai kultúra keresztény gyökereken, a római jogon és a görög filozófián alapszik, ezeket az értékeket védeni kell. A mai irodalmi alkotások ereje pedig abban van, hogy hatással vannak a jövő eseményeire – mondta Szili Katalin.

Pusztay János, a konferencia szervezője az MTI-nek felidézte, hogy az első Határtalan Magyar Irodalom konferenciát 2019-ben tartották ugyancsak Badacsonytomajon. Mint mondta, azzal az elhatározással szervezték a rendezvényt, hogy terepet adjon a magyar irodalmi hagyományok ápolásának, mivel az irodalom az egykori, Lőrincze Lajos, Kodály Zoltán, Illyés Gyula által kezdeményezett anyanyelvi konferencia programjában az anyanyelvi kérdésekkel szemben háttérbe szorult.

Korábban írtuk

A konferencia kezdetektől fogva az anyaországi és a határon túli résztvevőket fogadja, törekszenek a jeles évfordulók megünneplésére. A rendezvény anyagát a Magyar Napló Kiadó jelenteti meg minden esztendőben, ez a terv idén is – tette hozzá.

A konferencia keretében kiállítás nyílt Jankovics Marcellnek Madách Az ember tragédiája című műve alapján készült festményeiből. A rendezvényen levetítik a mű alapján készült filmjét is – mondta.

A konferencia szekciói az idei jubileumi évfordulók alapján állnak össze. Több előadás foglalkozik az évfordulós költők műveinek idegen nyelvű fordításaival – fűzte hozzá.

A négynapos konferencián összesen mintegy hetven résztvevő lesz jelen, köztük anyaországi és határon túli előadók.