Hirdetés
Fotó: Somfai Sándor/Demokrata, archív

Az 1875-1883 között Ybl Miklós tervei alapján készült neoreneszánsz Várkert Bazárt eredetileg kereskedelmi céllal építették, árkádsorai egykor üzleteknek adtak helyet. Később itt működött a Budai iparosnői tanműhely, a női festőiskola, de használták kiállítási célokra, illetve műteremként is. Utóbbiakban dolgozott mások mellett Strobl Alajos, Huszár Adolf, Than Mór és Ligeti Miklós, itt született például a Múzeum-kert Arany János szobra vagy a városligeti Anonymus szobor, míg Fadrusz János itt formázta meg a kolozsvári Mátyás király szobrát.

Az épület aztán a II. világháborúban súlyos károkat szenvedett, díszítőelemei közül több megsemmisült, falfestményeinek nagy része megrongálódott. Budapest akkor vezetése úgy döntött, hogy az újjáépítés helyett a romos területet a fiataloknak adja. Így 1961-től, egészen az életveszélyessé vált épületegyüttes 1984-es bezárásáig, itt működött a főváros egyetlen szabadtéri ifjúsági szórakozóhelye, a Budai Ifjúsági Park, ahol szinte minden korabeli együttes, köztük az Omega, a Beatrice, a P. Mobil és az Edda is koncertezett. 

Fotó: Somfai Sándor/Demokrata, archív

1987-ben a Várkert Bazárt felvette ugyan az Unesco a világörökségi listájára, de alig tíz évvel később már egy másik listán, nevezetesen a világ száz legveszélyeztetettebb műemlékei között is szerepelt. Bár az életveszélyes épület hasznosításáról számos elképzelés született, ám egészen 2014 áprilisáig kellett várni, hogy a hazai neoreneszánsz építészet egyik legszebb alkotása ne csak külsőleg, de tartalmában is újjászülessen.

A jubileumi kulturális évadot 2024. március 7-én a „Mesterektől élményekig – A Várkert Bazár történetei” című szabadtéri kiállítás nyitotta meg, melynek képeiből kiderül többek között, hogyan nyerte el Ybl Miklós a nagyszabású építkezés vezetését, mint ahogyan az is, hogy kik dolgoztak műtermeiben a kor híres művészei közül. A Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján archív fotók mesélnek az épületegyüttes II. világháborús történetéről, de megtudhatjuk azt is, hogy milyen ideológiai alapon hozott szigorú szabályok betartásával szórakozhattak a Budai Ifjúsági Parkban a fiatalok.

Korábban írtuk

A június elejéig megtekinthető tárlathoz kísérőprogramok is kapcsolódnak, így egy századfordulós családi délután keretében április 27-én például élő történelmi játszóház várja az érdeklődőket az YBL6 Művészeti Térben, de lesznek családi tárlatvezetések is a kiállítás helyszínén. Május végén pedig elindul az a háromnapos művészeti fesztivál, mely az újranyitás óta eltelt tíz év kulturális sokszínűségét összegzi. Ezen ingyenes rendezvényekkel és családi eseményekkel, valamint nagykoncertekkel, irodalmi programokkal, tárlatvezetésekkel, workshopokkal és gasztro-meglepetésekkel várják majd az érdeklődőket.

Fotók: Várkapitányság