Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond Molnár Mátyás (1923-1982), a Vay Ádám Muzeális Gyűjtemény alapítója születésének 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a vajai református templomban 2023. szeptember 14-én
Hirdetés

Vitályos Eszter a helyi református templomban elmondott beszédében a pedagógus-népművelő életét felidézve azt mondta, a múzeumra gondolva nem szabad kizárólag az épületre és intézményre gondolni, Molnár Mátyásnak és feleségének műve ennél sokkal fontosabb, a múzeummal ők valójában közösséget építettek.

Kortárs írókat, költőket, festőket hívott Vajára, alkotótáborokat szervezett, találkozási lehetőséget, szellemi műhelyt alakított ki, a kor kultúrpolitikája ellenére az elhallgattatott költők és írók részére megjelenést is biztosított – méltatta a pedagógust az államtitkár.

Hála Molnár Mátyás szívbéli munkájának és erőfeszítéseinek, a múzeum a Rákóczi-kutatás egyik központja lett, élete végéig a népművelés, a tanítás hivatását gyakorolta, munkásságáról pedig Zsigmond Dezső és Erdélyi János Fordulj, kedves lovam címmel készített filmet – emlékeztetett Vitályos Eszter.

Életének nagy tanulsága – folytatta – , hogy nincs fontosabb feladat, mint közösségeink építése, a róluk való gondoskodás, a családunkkal, a szeretteinkkel és embertársainkkal létesített közösség.

Vitályos Eszter beszédében aláhúzta, Molnár Mátyás olyan korban élt, amelyben a tartást, a hitet, az elszántságot és az állhatatosságot üldözték, de így lett erkölcsi példa a fiatalabb családtagoknak és ezzel együtt mindenkinek.

Kifejtette, barátságot ápolt vele Mezei Katalin író-költő, sőt, fiának, Lackfi Jánosnak ő volt a keresztapja, mindketten versben emlékeztek meg a vajai tanítóról. Az ünnepségen Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, Molnár Mátyás felismerte, hogy a múlt emlékeit meg kell tartani, ebben fog hozzájárulni a jövőhöz.

Abban járt élen, hogyan lehet itt Vaján azokat a kulturális emlékeket megőrizni és közösséget létrehozni, ami korábban jellemezte Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyét – hangoztatta a képviselő.

A református igehirdetéssel egybekötött ünnepségen részt vett L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés kormánypárti elnöke; Molnár Mátyásról Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke is megemlékezett.

A templomi megemlékezést megelőzően a résztvevők a helyi temetőben elhelyezték az emlékezés virágait a pedagógus síremlékén, délután pedig a Kincsek képzőművészeti gyűjteményünkből címmel nyílt kiállítás a vajai kastélyban.

Molnár Mátyás 1923. augusztus 14-én született a Heves vármegyei Karácsondon. Szatmárcsekén kezdte pedagógusi pályáját, majd feleségével együtt Túristvándiban tanított tíz évig. A tanítás mellett kapcsolatot tartott a térségből származó, annak problémái iránt érdeklődő, később ismertté vált értelmiségiekkel Váci Mihállyal, Ratkó Józseffel, Czine Mihállyal, Végh Antallal és Balázs Józseffel.

1957-ben büntetésből Vajára helyezték, itt döntő szerepe volt a vajai várkastélyban 1964-ben megnyitott Vay Ádám Múzeum létrehozásában, amelynek igazgatója lett. Halála után a múzeum vezetésének munkáját fia, Molnár Sándor vette át.

Korábban írtuk