Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
Hirdetés

– A Fideszben aránylag kevés a problémákat széleskörűen átlátni képes, energikus női politikus, aki egyébként még dekoratív is. Számított rá, hogy a párton belüli változtatások keretében előbbre léphet az utóbbi két év aktív miniszterhelyettesi munkájának köszönhetően?

– Nem feltétlenül értek egyet azzal, hogy kevés volna a hölgy a Fideszben. A legnagyobb, legerősebb párt vagyunk, a legtöbb nővel a frontvonalban és még többel a kormányzati, parlamenti, önkormányzati háttérmunkában. Nagyon sok energikus, fiatal és dekoratív hölgy van, bár meglehet, a parlamentben nincsenek annyira előtérben, mert mondjuk nem egyéni képviselők, hanem listáról jutottak be. Nyilván egy egyéni képviselő sokkal többet jön-megy az országban, és emiatt inkább az emberek látókörébe kerül. Nem az számított szerintem, hogy én nő vagyok. Én mindig azt tapasztaltam, hogy sosem származott sem hátrányom, sem előnyöm abból, hogy nőnek születtem, mindig a munkám alapján ismertek el. Sokan lehettünk volna alkalmasak, hogy kormányszóvivőként tevékenykedjünk, most rám esett a választás, ami roppant megtisztelő, és azon leszek, hogy a legjobb tudásom szerint szolgáljam a hazámat. Különösen nagy most a tét nemcsak az én munkámat, hanem az egész országot, a gyerekeinket és Európát tekintve. Háború felé sodródik Európa. A kormány naponta nagy csatákat vív, hogy megóvja tőle az országot.

– Azért a női vonalnál maradva: egy családpolitika fontosságát hirdető kormánynak hasznos és a céljait is kifejező lehet, ha egy energikus, kétgyermekes családanya tolmácsolja az üzeneteit.

– Ezzel egyetértek. Az én véleményem szerint a kormányszóvivői munkának a megértést kell szolgálnia. Meg kell értetnünk az emberekkel, hogy a kormány mit miért csinál, milyen nagyobb összefüggésekben gondolkodik, minek mi az értelme, és ez hogyan hat az egyének saját életére. Szokták mondani a hölgyekre, hogy érzékenyebbek a problémákra, ebben szerintem is erősebbek vagyunk.

Korábban írtuk

– Mondtak valamilyen indoklást, hogy miért önt választották? Esetleg épp az imént elhangzottak miatt?

– Miniszterelnök úr kért fel a munkára, és elég hosszasan beszélgettünk, amúgy nemcsak erről, hanem a választókerületről is. Ő azt gondolta, hogy az eddigi munkatapasztalataim, hogy 2022-től egyéni országgyűlési képviselő lettem, majd kulturális és innovációs miniszterhelyettes, alkalmassá tesznek rá, hogy ellássam a kormányszóvivői feladatokat is. Kötelességemnek éreztem elvállalni, rendkívül megtisztelő felkérés volt. Más, szintén rendkívül alkalmas emberekkel szemben talán engem az hozott előtérbe, hogy miniszterhelyettesként sokat voltam kormányüléseken, ahol jobban megismerhettek.

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

– Szentkirályi Alexandrát váltja. Tervezi, hogy másként csináljon valamit?

– Szentkirályi Alexandra kiváló kormányszóvivő volt, és kiváló főpolgármester-jelölt. De nem szeretném sem hozzá, sem másokhoz képest meghatározni a saját szerepemet. Arra fogok törekedni, hogy minél több kormányzati döntést minél szélesebb megvilágításból elmagyarázzak a magyar társadalomnak. Néha azt érzem, hogy rengeteg olyan döntés születik, aminek pozitív a hozadéka az emberek számára, de miután bejelentjük, még nem biztos, hogy elért az érintettekhez. Én ebben szeretnék erősíteni, hogy az összes olyan kormányzati döntésről, ami az emberek számára hasznos, azokról beszámoljak, megmagyarázzam hogy miért született, mik a szélesebb összefüggései, és hogy a saját életükben mit fog jelenteni.

– Tehát kevésbé újságíró-centrikusan, inkább a közemberhez szólóan akar megnyilvánulni?

– Is-is. Nyilván a kormányinfót megtartjuk a jövőben is. De igen, a sajtó tájékoztatásán túl a társadalom szélesebb rétegeit is szeretném előtérbe helyezni.

– Valóban, amikor egy évvel ezelőtt kulturális államtitkárként készítettünk önnel interjút, feltűnt, hogy mennyire aktív, naponta több helyre is ellátogat, rengeteg intézményt avat, helyi rendezvényeken szólal fel. Kormányszóvivőként azért erre nem lesz igazán lehetősége…

– Én úgy vállaltam az új munkámat, hogy közben országgyűlési képviselő maradok a Pilis-Dunakanyarban. A saját választókerületünkben továbbra is rengeteg programon szeretnék részt venni, igyekszem mindenhova elmenni, ahova meghívást kapok. Nyilván lesznek elfoglaltabb napjaim, de az aktivitás a politikusi életem része kell hogy maradjon, másként el sem tudnám képzelni.

– Az aktivitást az ön esetében hitelessé tette számtalan Facebook-posztja is, ahol egymást erősítve keveredik a politikusi és a családi szerepvállalása, energiát és elkötelezettséget sugározva. Kormányszóvivőként megengedhet magának ennyi intimitást? Elődjére például ez egyáltalán nem volt jellemző.

– Én azt gondolom, változott a világ. Az emberek immár elvárják, hogy egy politikus is mutasson meg többet magáról, mutassa meg azt a közeget, ahol emberként is jól érzi magát, engedjen némi betekintést a családi életébe, esetemben a sportolási szokásaiba. Én azt gondolom, hogy ezek maradhatnak a jövőben is.

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

– Ami a családot illeti, konzervatív nőként mennyire nehéz politizálni? Mondta, hogy helyi szinten sok a nő a Fideszben, esetleg nem épp a konzervatív életmódjuk miatt nem tudnak feljebb lépni? Arra az egyszerű dologra gondolok, hogy a gyereknevelés időt kíván, vagyis családanyaként nehezebb karriert építeni politikusként is…

– Ebben kétségtelenül van igazság, de én mindig a személyekben keresem a magyarázatot. Ahogyan az összes munkahelyen, a politikai pályán is vannak olyanok, akik motiváltabbak a többieknél, mások pedig jobban szeretnek a háttérben vagy inkább csapatjátékosként tevékenykedni. De azért mondok néhány nevet: Illés Boglárka, Hornung Ágnes, Ferencz Orsolya, Juhász Hajnalka, Czunyiné Bertalan Judit, Kállai Mária a legmagasabb szinten is tud politizálni sikeres családanyaként a Fidesz–KDNP-kormányban.

– Ön például két gyerek mellett hogy tudja ezt az egészet kézben tartani?

– Tizennyolc éves korom óta dolgozom, a munka az életformám. És körülbelül tizennyolc éve dolgozom a politikában, a közszolgálatban, a gyerekeim tulajdonképpen belenőttek ebbe az aktívabb életbe. Igaz, kevesebb szülői értekezletre jutottam el, mint más anyuka, de nem gondolom, hogy bármit nélkülözniük kellett volna. Mindig arra törekedtünk, hogy az idő, amit együtt tudunk tölteni, valódi minőségi idő legyen. Például együtt sportolunk, a gyerekeim és én is versenyszerűen vívunk, így a sportban is megvan a közösségi élményünk. A vívószövetség elnökségének is tagja vagyok, gyakran hozunk olyan döntéseket, amik épp a fiataloknak kedveznek, ezeket is át szoktuk beszélni, természetesen döntés után, és ez is közelebb hoz bennünket. A fiam most 21 éves, a lányom 15, de amikor kisebbek voltak, nagyon sokat vittem őket különböző programokra, emiatt eleve megértőbbé váltak a közéleti szerepvállalás iránt.

– Egy interjúban említette, hogy évtizede együtt dolgozik a csapatával. Ez is titka a teherbírásának, vagyis hogy egy jó vezető tud és mer feladatokat delegálni?

– Egy szint után muszáj. Bennem is van egy nagyon erős ellenőrzési vágy, hogy minden munkafolyamatot lássak, de egy idő után meg kell tanulni megbízni a kollégákban. Nálunk egy olyan összeszokott csapat működik, amelynek bizonyos tagjai 15-16 éve velem dolgoznak. Kicsit olyanok vagyunk, mint egy család.

– Varga Judit szintén hihetetlenül aktívan, szintén az interneten is kommunikálva tette a dolgát, mint utólag kiderült, borzalmas családi háttérrel. Hogy lehetett erre képes, három gyermek mellett?

– Én azt gondolom, ő egy olyan erős nő, aki a gyermekei érdekeit nézte mindig. Emellett pedig kiváló szakember.

– Hogy építheti valaki politikai karrierjét épp a családja elárulására, mint ahogy Varga Judit volt férje, Magyar Péter tette? Józan ésszel ez politikai öngyilkosságnak tűnhet, hiszen legalább a női szavazók számára biztosan visszataszító, ahogy még a baloldali ferencvárosi polgármester asszony is fenntartásait fogalmazta meg…

– Mint nő úgy gondolom, mélységesen elkeserítő, hogy ilyen lelki bántalmazásban és fenyegetésben kellett élnie egy ilyen álságos, arrogáns, erőszakos férfi mellett, aki sértettségében és hataloméhségében odáig süllyedt, hogy beállt baloldali politikusnak is. De nem ő az első baloldali üdvöske, jó néhányan felbukkantak már a baloldalon, akikről aztán bebizonyosodott, hogy hosszabb távon sem alkalmasságuk, sem tapasztalatuk, sem tehetségük nincs; úgy gondolom, hogy ebben az esetben is ez fog történni. Mit várhatunk el egy olyan embertől, aki fizikailag és lelkileg is bántalmazta a feleségét, aki ország-világ előtt kifordul önmagából és a dollárbaloldal szekerét tolja? Hogy tudna ő hitelesen képviselni bárkit is? Ő csak egy újabb baloldali politikus immár, egy újabb baloldali párttal, már most kezébe vette őt a dollárbaloldal a Bajnai-féle politikai koordinációval. Azon a térfélen mindig ugyanaz történik, a fizető gazdák nem változnak, csak a kirakat. Nem véletlen, hogy pártszövetségünk negyedik kétharmados győzelmét aratta, mert mi nem a levegőbe beszélünk, hanem a magyar emberekért dolgozunk.

– Egy éve az interjúnknak az volt a címe, hogy Jobb időkre várva. Nos, azóta lecsillapodott az infláció, a szomszédunkban kitartott ugyanakkor a háború, sikerült emelni a tanárbéreket, mindemellett friss hír, hogy költségvetési szempontok miatt tovább kell halasztani 675 milliárd forint értékű beruházást. Tavaly év végén Brüsszelből kaptunk is pénzt, de most újra arra törekednek, hogy megint ne kapjunk. Hol tartunk tehát a Covid- és háborús válságból való kilábalásban?

– 2024-et a kormány úgy határozta meg, hogy az ukrajnai háború okozta nehézségeket legyőzve újra kell indítani a gazdaságot. Ennek érdekében nagyobb programokat is meghirdettünk, itt van például az elavult fűtési rendszerű családi házakra szóló lakásfelújítási támogatás, és lesz szakképzési fejlesztés is százmilliárd forintos összegben. Nagy István agrárminiszter két hete jelentette be, hogy kétszer 200 milliárd forintos programot hirdetnek az állattartó telepek fejlesztésére. A 675 milliárd forintnyi beruházást ugyanakkor valóban átütemezi, de nem eltörli a kormány, vagyis 2025–2026-ban megvalósulhatnak. A következő félév meghatározó lesz abból a szempontból, hogy láthatóvá válik, a háború vagy a béke felé mennek-e a nemzetközi politikai folyamatok. Varga Mihály pénzügyminiszter ezért is jelentette be, hogy a 2025-ös költségvetést csak idén novemberében fogja benyújtani a parlamentnek, mert a háború és béke kérdésében kulcskérdés, hogy az amerikai elnökválasztás milyen eredményt hoz, Donald Trump ugyanis inkább a béke irányába mozdíthatja a folyamatokat. Sajnos a világban jelenleg van egy háborús készülődés, és annak megfelelően kell a költségvetést is beállítani, hogy hosszabb háborús időszakra készüljünk-e, avagy békére és gazdasági növekedésre. Amíg a nemzeti kormány van, mindent megteszünk, hogy Magyarországot ne sodorják háborúba, és a magyar emberek békében élhessenek.