Fotó: MTI/Sóki Tamás, illusztráció

Nem alakoskodik, nem is bujkál, csak sokoldalú – ez az olaszrizling jellemző tulajdonsága.Kiderült ez az idei Olaszrizling Október Nagykóstoló vonatkozó mesterkurzusán is, ahol Káli Ildikó sommelier, boroktató, borszakíró vezetésével tapasztalhatták meg és hasonlíthatták össze a regionális sajátosságokat az érdeklődők. Akik egyébként szép számmal jelentek meg az ültetett kóstolón, bizonyítva, hogy a fajtából már rég nem az egykor lesajnált „kocsisbor” készül, hanem olyan bor, amely átütő erővel képes kifejezni egyfelől a termőhely adottságait és értékeit, másfelől a vincellér filozófiáját.

A mesterkurzus már címével – rizling vlašsky, welschrieslng és graševina – is utalt az említett sokoldalúságra. A történelmi soproni borvidékhez tartozó, de ma az osztrák fennhatóság alatt álló Locsmándon (németül Lutzmannsburg) működő Prickler pincészet bemutatott 2015-ös évjáratú tétele például a reduktív, azaz fahordós érlelést nem alkalmazó  technológiával készülő, friss, lendületes, viszonylag alacsony alkoholtartalmú világot képviselte, akárcsak az ugyancsak osztrák, közelebbről a stájerországi Berghausenben dolgozó Tement pince 2014-es tétele is. A felvidéki olaszrizlingek – a muzslai Bott Frigyes és a kisújfalui Mátyás András 2015-ös bora, a köbölkúti HR Winery 2015-ös és 2012-es alkotása – viszont a fajta komplexitását mutatta meg. Ezernyi izgalmas villanás, íz, illat táncolt ezekben a hosszú potenciállal rendelkező borokban, újabb és újabb felfedezésre ingerelve a borbarátokat. Az Árpád-korban alapított Kürtön ténykedő Štrekov 1075 borászat szűretlen 2014-es bora sajátos, a legkevésbé sem populáris kísérlet a maga opálosságával, jó értelemben vett nyersességével, fanyarságával, rostos gyümölcslét idéző hangulatával.

A szlavóniai (Horvátország) kutjevói borvidék két tétele, a Galić pince, valamint a Krauthaker pincészet egyaránt 2015-ös olaszrizlingje, azaz graševinája viszont virágos, behízelgő illatával hódított, gazdag beltartalmával ellenpontozva a megszokottnál magasabb alkoholfokot.

A mesterkurzus mintegy 250 kilométeres sugarú körből válogatott mintái bebizonyították, hogy az olaszrizling Közép-Európa egyik legsokoldalúbb – ha nem a legsokoldalúbb – fajtája, amiben beláthatatlanul hatalmas potenciál rejlik – nemkülönben a hazai olaszrizlingekben. A lehetőség tehát adott, a feladat most már az, hogy ezt az értéket akár regionális együttműködéssel a világ elé tudjuk tárni.

Á.B.