Fotó: MTI (archív, illusztráció)

„Üzenem a jövőbeli gyermek nemzedéknek Magyarországon, hogy tiszteljék hazájukat és becsüljék, hogy ezen a földön élhetnek. Őrizzétek meg értékeit és emlékeit! Beszéljetek róla úgy, mintha kincs lenne!” – vallotta II. Rákóczi Ferenc. Az Országgyűlés az idei esztendőt a kuruc fejedelem emlékévének minősítette. Ennek jegyében szerveznek szombaton felekezeti közösségek, intézmények, civil szervezetek Rákóczi-emléknapot Monoron. 

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Az esemény során zenével kísért népfőiskolai, szabadegyetemi előadások lesznek II. Rákóczi Ferenc és a kuruc kor térségi vonatkozásairól a Jászai Mari Általános Iskola aulájában (2200 Monor, Jászai Mari tér 1.) Ezek sorában többek között Köő Artúr történész, a Trianon Múzeum külső munkatársa lép színpadra, hogy Rákóczi nemzetegyesítő szerepéről beszéljen a Szent Korona országaiban. Ezen kívül lesz hálaadó ökumenikus istentisztelet és koszorúzás, ennek helyszíne a Jézus Szíve Római Katolikus Kápolna (2200 Monor, Ady Endre utca 94.) Igét hirdet Vladár István református lelkipásztor és Paszternák Tamás római katolikus plébániai kormányzó.

A monori Rákóczi-emléknapon mindezek mellett a Jászai Mari Általános Iskola aulájában az emlékévről előad a rendezvény fővédnöke, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke, illetve Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke. A szervezők minden érdeklődőt szívesen várnak.