Fotó: ShutterStock.com/Andrea Raffin (archív)
Hirdetés

Michael Sylvester Gardenzio Stallone New York szegény bevándorlók lakta Hell’s Kitchen városrészében született, fodrász apja Szicíliából érkezett, anyja egy amerikai táncosnő és jósnő volt. Fogóval segítették a világra, de közben megsérült arcának bal alsó fele, ami részleges izombénuláshoz vezetett. Fura beszéde miatt sokat csúfolták az iskolában, később viszont a filmvásznon egyik védjegye lett. Szülei válással végződő, folyamatos ellenségeskedése megmérgezte gyermekkorát, a nehezen kezelhető fiú háta mögött tizenöt évesen már tizenkét iskola volt, többségükből nem saját jószántából távozott. Kiváló fizikai képességei révén középiskola után sportösztöndíjat kapott a svájci American College-ba, ahol a futballcsapat kapitánya lett. Itt azzal keresett pénzt, hogy egy osztálytársával (mellesleg etióp herceggel) hamburgerbüfét nyitott, a lánykollégium őrzését is elvállalta, de hamar rájött, hogy többet keres, ha félrenéz, amikor a fiúk beosonnak az épületbe.

A Miami Egyetem dráma szakán töltött két év után New Yorkba ment, hogy színész legyen. Ehelyett csak oroszlánketrecet tisztított az állatkertben, pizzát sütött, volt jegykezelő is egy színházban, de elbocsátották, miután a tulajnak akart méregdrágán jegyet eladni.

Először egy erotikus filmben szerepelt, majd 1974-ben A lordok bandája című katasztrofális filmhez szerződtették. 1975-ben már csak száz dollár volt a bankszámláján, amikor három nap alatt megírt egy forgatókönyvet egy lecsúszott bokszolóról, aki megkapja élete nagy lehetőségét és a világbajnok ellen állhat ki. Az ötletet a Muhammad Ali-Chuck Wepner mérkőzés ihlette, amelyben az esélytelen fehér fiú mind a 15 menetet kibírta, sőt a földre is küldte Alit, akivel ez egész pályafutása során csak négyszer esett meg. A forgatókönyvért negyedmillió dollárt kínáltak neki, de Stallone ragaszkodott ahhoz, hogy a stúdiók által kiszemelt Robert Redford vagy Burt Reynolds helyett ő játssza a főszerepet. Kompromisszumként 28 nap alatt, alig egymillió dolláros költségvetéssel forgatták le a filmet, és az általa játszott Rocky Balboa egycsapásra sztárrá és gazdag emberré tette – a 40 millió dolláros bevétel 10 százaléka nála landolt. A film tíz Oscar-jelölést kapott, ebből kettőt Stallone – legjobb férfi főszereplő és a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában ugyanazért a filmért korábban csak Charlie Chaplint és Orson Wellest nominálták. A Rocky a gálán három Oscart kapott, köztük a legjobb filmét.

A Rocky-filmekből még hét folytatás készült. A legnagyobb szakmai sikert a 2015-ös Creed – Apollo fia aratta, amelyben Rocky Balboa idős edzőként tér vissza, Stallonét élete alakításáért majd négy évtized után jelölték ismét Oscar-díjra. A Golden Globe-díjat el is nyerte, a gálán így fogalmazott: „Szeretném megköszönni képzeletbeli cimborámnak, Rocky Balboának, akinél a világon soha nem volt jobb barátom”. A 2018-as Creed II-ben az a Dolph Lundgren is szerepelt, aki a Rocky 4-ben Balboa nagy ellenfelét, az orosz Ivan Dragót alakította, ebben a filmben az újdonsült bajnok Adonis Creed Rocky irányításával Drago fiával mérkőzik meg. A Creed-saga harmadik része 2022-ben kerül a mozikba, de ebben Rockyt már nem láthatják rajongói.

Korábban írtuk

Másik óriási sikere a vietnami háború poklát megjárt veterán hős, John Rambo története, a David Morrell regényéből életre kelt szuperkatona neve mára fogalommá vált. Az első részben még a túlbuzgó kisvárosi seriffel konfliktusba keveredő Rambo a második résztől kezdve Vietnamban, Afganisztánban, Mianmarban teljesít veszélyes küldetéseket, a 2019-es (eddig) utolsó részben pedig a mexikói drogbárókkal veszi fel a harcot. A legtöbb rész forgatókönyvét részben vagy egészben Stallone írta, némelyiket maga is rendezte.

A nyolcvanas évek végén olyan akciófilmekben szerepelt, mint a Kobra, a Túl a csúcson, a Tango és Cash. Más műfajokban is kipróbálta magát, az 1983-as, John Travolta főszereplésével és a Bee Gees zenéjével készült Életben maradni című film rendezésével a zenés filmek világába rándult ki. 1991-ben került a mozikba az Oscar, egy évvel később az Állj, vagy lő a mamám! című vígjátéka, de a fogadtatás azt jelezte, ez nem az ő műfaja. Visszatért az akciófilmekhez, mint a Cliffhanger – Függő játszma, A pusztító, A specialista, a Dredd bíró és a Bérgyilkosok. „Sly” a műfaj egyik legjobban fizetett sztárjaként tündökölt, aki a veszélyes mutatványokhoz sem kért dublőrt.

Az új évezredben csillaga kezdett megfakulni. 2010-ben aztán összeszedett egy halom régi akcióhőst, és elkészítette a Feláldozhatók széria első darabját olyan sztárokkal, mint Jason Statham, Jet Li, Mickey Rourke, Bruce Willis és Arnold Schwarzenegger. Hamarosan a negyedik, utolsó rész forgatásába is belefog. Sorozattá terebélyesedett a Szupercella is, amelyben Stallone börtönök biztonságát teszteli, kalandjait eddig három részben mutatták be, az utolsót 2019-ben. Idén az Öngyilkos osztag című produkcióban egy óriási humanoid cápának kölcsönözte hangját.

Magánéletének botrányait és tragédiáit örömmel teregette ki a bulvársajtó, évtizedeken keresztül volt is miről beszámolniuk. Háromszor nősült, első házasságából született egyik fia autista, a másik 32 évesen halt meg. Második, viharos házassága a modell-filmszínésznő Brigitte Nielsennel csak két évig tartott. Harmadik feleségével, Jennifer Flavinnal 1997 óta élnek együtt, és három lányuk született, a 2017-es Golden Globe-gálán mindhárman Miss Golden Globe-ként tündököltek.

Csillaga 1984 óta látható a hollywoodi Hírességek sétányán.