Hirdetés

125 évvel ezelőtt, 1896. május 4-én Az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat Millenniumi Országos Kiállításával nyitotta meg kapuit a Műcsarnok, idén pedig éppen május 4-én, azaz az évforduló napján fogadhatja újra a látogatókat. A nyitás alkalmából nemcsak az aktuális kiállításokat járhatják körbe végre személyesen is az érdeklődők, a szervezők különleges ünnepi programokkal is készülnek.

A reggeli 10 órai nyitástól este 18 óráig a Műcsarnok első teraszán felállított mozgó fényképészeti stúdió és labor a XIX. századi fotográfia kézműves eljárásaiba enged bepillantást. A workshop résztvevői aktívan részt vesznek a fényképezés folyamatában, kipróbálhatják azokat a körülményes ám nagyon látványos fotográfiai műveleteket, amelyek a „régi” fotográfia sajátjai. A kép megkomponálásától kezdve a nagy méretű síkfilm kidolgozásán keresztül a pozitív kép előállításáig tartó izgalmas folyamatban Laczkó Péter vándorfotográfus kalauzolja és segíti az érdeklődőket. 15 órakor, Szegő György művészeti igazgató rövid ünnepi köszöntője után minden látogató kap egy szeletet a Műcsarnok születésnapi tortájából.

Mivel 1896-ban néhány nap különbséggel nyitotta meg a kapuit a Vígszínház is, a közös jubileumról megemlékezve a társulat színművészei felvillantják a 125 évvel ezelőtti megnyitóünnepség eseményeit: 15 órától Hegyi Barbara és Ertl Zsombor, 17 órától Tar Renáta és Fesztbaum Béla olvas fel korhű ruhákban a Műcsarnokhoz kapcsolódó ritkán hallott történeteket, dokumentumokat. 

A várakozókat, megpihenni vágyókat a lépcsőkön 125 meglepetéspárnával várják, illetve egy ehhez kapcsolódó nyereményjátékkal. Csak ezen a napon kedvezményes árú belépőjegyek válthatók: 10– 18 óra között minden aktuális kiállítás, így A fény képei | II. Fotóművészeti Nemzeti Szalon 2021 című nagyszabású tárlat is, 125 Ft-os jubileumi jeggyel látogatható. 0–24 óra között hét aktuális és közelmúltbeli, belépőjegyes online program pedig ingyenesen tekinthető meg a Műcsarnok Facebook- és YouTube-csatornáin. A három futó tárlat (Hét év – 150 kiállítás | 125 éves a Műcsarnok, Kik vagyunk | Fotográfiák képzőművészekről és A fény képei | II. Fotóművészeti Nemzeti Szalon 2021) reprezentatív katalógusai együttesen 12500 Ft-ért vásárolhatók meg az Art Boxban, a Műcsarnok könyves- és ajándékboltjában. A programokon védettségi igazolvány bemutatása kötelező.

Korábban írtuk