Hirdetés

A 19. Múzeumok Éjszakájának hívószava a „Fordulópont” lett, hiszen a kényszerű, és hosszúra nyúlt zárva tartást követően ismét szélesre tárták kapuikat a látogatók előtt a múzeumok, galériák.

– Sokféle fordulópontot ismerünk. Vannak személyes, művészi, irodalmi és történelmi fordulópontotok is. Azért választottuk a Múzeumok Éjszakája fő témakörének idén pont ezt a kifejezést, mert szinte egyszerre érkeztünk el gyökeres változáshoz minden szempontból. Történelmi fordulópontot élünk meg, hiszen hosszú idő után először vehetünk részt újra szabadon ilyen nagyszabású országos kulturális eseményen. Minden alkotó és művész életében is fontos mérföldkő egy-egy fordulópont, amely később nagy hatású és gyökeres változást visz az alkotásaikba. De maguk a múzeumok is számtalan változáson, megújuláson mentek keresztül az elmúlt időszakban – mondja Für Anikó színművész, aki Liu Shaolin Sándor olimpiai, világ- és Európa-bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázóval, valamint Oláh Gergő énekessel együtt az idei Múzeumok Éjszakának arca. 

Für Anikóhoz hasonlóan vélekedik Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár is, aki szintén az idei rendezvény különlegességére hívja fel köszöntőjében a figyelmet: 

– A szabadság szellője fog fújni aznap éjjel, hogy újra ki lehet mozdulni, múzeumba menni, élőben megcsodálni a műalkotásokat, tanulmányozni a technikai vívmányokat vagy a természettudományok felfedezéseit, átélni egy galéria csendjét, magunkba szívni a régi korokkal való találkozások szellemiségét és lelkiségét. És a felszabadulás szellője is, hiszen az emberiség közös erővel felül kerekedett valamin, ami két éve a meglepetés erejével csapott le nyugodt életünkre, és borzalmas jeleneteivel felforgatta korábban biztosnak és megingathatatlannak hitt világunkat. Orvosainknak, ápolóinknak, kutatóinknak és a világszerte elindult, sikeres oltakozási programoknak hála, ma már kijelenthetjük, hogy győztünk. Győzött az emberiség, és újra felszabadultan tudjuk élvezni azokat a kulturális-művészeti alkotásokat és tudományos eredmények csodáit, melyek miatt igen gazdag a világunk . 

Korábban írtuk

Az ország legnagyobb kulturális eseményének hivatalos oldala, a muzej.hu, ahol több mint 300 intézmény, mintegy 1600 programja között mazsolázhatunk térben és időben. A programokon előre váltott karszalaggal vehetünk rész, melyeket a felnőttek 1500, míg a gyermekek 800 forintért vásárolhatnak meg a múzeumok pénztárában vagy a jegymester.hu oldalon. 

A Múzeumok Éjszakája izgalmas rendezvényének ígérkezik például a pápai Helikon Kastélymúzeum szabadtéri labirintusa, a keszthelyi Festetics-kastély lovasbemutatója, a gyulai Almásy-kastélyban berendezett szabadulószoba, vagy az Aquincumi Múzeum izgalmas gladiátorjátéka. Gyöngyösön az MTM Mátra Múzeuma a környék leghíresebb betyárjának, Vidróczki Mártonnak ered a nyomába interaktív Betyárképzőjével, míg az Országos Meteorológiai Szolgálat – Marczell György Főobszervatóriumában Játék az elemekkel címmel több állomásos „kincskeresésére” vállalkozhatunk. Eszterházán pedig életre kel a „Fényes” Miklós korabeli barokk-rokokó világ, hiszen a Cziráky Margit Rózsakertben vezetett séták mellett lesz tárlatvezetés, lepkevadászat, kisállat-simogató és díszmadár-bemutató, míg az Esterházy-kávézóban barokk ízek várják az ínyenceket.