Fekete Ildikó hazánk egyik elismert tojásírója, népi iparművész. Varázslatos hímes tojás című kiállításán legszebb munkáit tekinthetjük meg a fővárosi Duna Palotában március 6-tól április 16-ig.

A kiállított tojások viaszolt tojásírásos technikával készültek, általuk a sárközi, Pécs környéki, felső-torontáli, gyimesi, háromszéki, árapataki és dél-erdélyi motívumokat, színvilágot ismerhetjük meg. A kiállításon részint tájegységenként csoportosítva láthatjuk az egyes területekre jellemző motívumkincseket, de megtudhatjuk a jellemző minták jelentését is. 

Idén Fekete Ildikó egy olyan összeállítással is készül, ahol bemutatja, milyen neves magyar közéleti szereplők, művészek, politikusok gyűjtöttek tojásokat, és járultak hozzá e fontos magyar népkincs megőrzéséhez.

–  Vannak olyan minták, amelyeket Molnár Viktor államtitkár gyűjtött 1890 körül, van, amit Kodolányi János vagy Dsida Jenő, és bemutatok egy olyan karcolt tojás rekonstrukciót is, amelyet Móra Ferenc tárt fel egy avar kori sírban – mondta a fiatal tojásíró a demokrata.hu-nak.

A kiállítás megnyitójára március 7-én 17 órakor kerül sor a Duna Palotában Józsa Judit kerámiaszobrász és Mészáros János Elek operaénekes közreműködésével. 

A mindössze huszonöt esztendős alkotó számos rangos elismeréssel büszkélkedhet. Magyar Kézműves Remek-díjas, Gránátalma-díjas, Junior Príma díjas, a tavalyi évben pedig a Népművészet Ifjú Mestere címmel tüntették ki. Munkáit a nemzetközi nagyközönség már több ízben megcsodálhatta, legutóbb Kínában és Ausztráliában mutatta be népművészeti alkotásait.  

demokrata.hu

Fekete Ildikót és munkáit bemutató korábbi cikkünk IDE kattintva olvasható.