Fotó: MTI/Kovács Tamás
Hirdetés

Az Országos Múzeumigazgatói Konferenciát köszöntve Vitályos Eszter úgy fogalmazott, hogy a világban ma kultúrharc zajlik, amelynek célja nem az érdekérvényesítés, hanem önmagában a megmaradás.

„A tét nem az, hogy elfogadjuk-e kulturális értékeinket, hanem az, hogy ezek fennmaradnak-e egyáltalán” – fogalmazott a politikus, kiemelve: megmaradás záloga minden esetben a közösség, amelyek szellemi és lelki közösségek is.      

A ma emberének mindenhol és mindenkinek meg kell mutatnia, hogy mi az, ami értékes. Petőfi ilyen kultúrharcosa volt saját korának, egy mozdíthatatlan szellemi bástya – fogalmazott Vitályos Eszter, hozzátéve, hogy a konferencián jelenlévők is ilyen kultúrbástyák vezetői. Szerinte a minisztérium ezeknek a kialakítását és megerősítését tűzte ki céljául, ezeken keresztül szeretné ápolni a szellemi közösségeket.      

Az államtitkár kitért arra is, hogy a nehézségek ellenére az idén a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) jelentős forrásokat biztosított a közgyűjteményi és a közművelődési terület számára. A 3,5 milliárd forintos kormányzati támogatásból megvalósuló, eddig mintegy 150 ezer látogatóval bíró Magyar Géniusz Programból nemcsak az országos Petőfi-kultusz, a Magyar Géniusz vándorkiállítás jött létre, hanem kisebb-nagyobb mértékben megújult számos vidéki múzeum is, és ez rezonál a kormány vidéket előtérbe helyező kulturális politikájára, valamint mutatja a múzeumi ágazat takarékos és mértéktartó forrásfelhasználását – emelte ki.    

Korábban írtuk

Cseri Miklós, az Országos Közgyűjtemények Szövetségének elnöke, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy nagy szükség van az ilyen fórumra, „nagy szüksége van a szakmának a nyílt beszédre, a humorra, a befogadókészségre”.    

A szövetség kilencedik alkalommal megrendezett, az idei évben a 200 év Petőfivel címet viselő konferenciáján Cseri Miklós kiemelte, hogy az augusztus 31-én lezárult Petőfi 200 emlékév egyértelműen sikeres. Az utóbbi tíz év legnagyobb szabású programja ez, amit a kulturális kormányzat biztosított a közgyűjtemények számára – tette hozzá.    

A kedden kezdődött kétnapos konferencián öt nagyobb téma köré csoportosították a beszélgetéseket, ezeknek címei: A megkerülhetetlen Petőfi; Mit hozott a magyar múzeumoknak a Magyar Géniusz Program?; A magyar múzeumok és nemzetközi kapcsolatrendszerük a Petőfi 200 emlékévben; Stratégiai, jogszabályalkotási, fejlesztési és finanszírozási kérdések a magyar múzeumokban; Kortárs művészet és kortárs installáció a múzeumokban – olvasható az esemény programfüzetében.