Fotó: Jazzpiknik/Mónus Márton

Az alig félezer lelkes Balaton-parti település, Paloznak három napra a jazz balatoni fővárosává változik. A jazzpiknik alapötletét Homola Szabolcsnak és Valde Orsolyának köszönhetjük, akiknek egy olyan színvonalas rendezvény létrehozása lebegett a szemük előtt, amely a tömegfesztiválok mellett alternatívát kínál a Balatonon.

Az első piknik még teljesen karitatív volt, és mindössze egy délután tartott, amikor is a Snétberger Zenei Tehetségközpont növendékei léptek fel, akik a támogatói jegyekből befolyt összeget haza is vihették. Alig néhány évvel később, 2019-ben azonban már csaknem húszezer ember fordult meg a Jazzpiknik három napján. Az utóbbi években pedig már olyan nemzetközi sztárok léptek színpadra Paloznakon, mint Rick Astley, a The Jacksons, a Soul II Soul, at Electro Deluxe, a Kool & the Gang, a Jazzanova, az Earth Wind And Fire Experience, az Icognito, a hazai előadók közül pedig itt volt mások mellett Fábián Juli, a Djabe, a Bin Jip, a Mrs. Columbo, Herczku Ágnes és Sinha Róbert, Tompos Kátya vagy a Barabás Lőrinc Quartet.

Hirdetés

Idén újra hallhatjuk majd Rick Astley-t, aki a csütörtöki nyitónapon, azaz augusztus 3-án Nik Westet követően lép a MOL Nagyon Balaton Nagyszínpadára. Másnap a fő fellépő Dirty Loops és a Thievery Corporation lesz, míg augusztus 5-én az Incognito, majd a legendás Level 42 szórakoztatja majd a közönséget. A négy színpadon a három nap alatt egyébként több mint 40 koncertet hallgathatunk meg, miközben válogatott street food kiállítók, pezsgők és balatoni borok között is válogathatunk.

Fotó: Jazzpiknik/Mohai Balázs

A Jazzpiknik menüjében a street foodé a főszerep; az idei kiállítók között szerepel például a Smokey Monkies autentikus amerikai BBQ ételekkel, a Dream Steam édes és sós gőzgombócokkal, a The Grilled Piggy grillezett szendvicseivel, mexikói burritóival, a Nemo Fish & Chips & Salad Bar friss tengeri- és édesvízihalas ételeivel, míg a Rétescake gyerekkorunk ízeit idézi fel réteseivel. A házigazda Homola Pincészet Jazzpiknik Olaszrizlingje mellett megkóstolhatjuk a borászat pezsgőit és natúrborait, míg a Nobilis gyümölcsbe zárt pillanatokat ígér pálinkáival, a Legenda Sörfőzde pedig a kézműves sörök hódolóinak kedvez.

A fesztivál a korábbi évek hagyományát folytatva idén is a környezettudatosságra törekszik, így a boros- és pezsgőspoharak mellett a repoharak is zárt, betétdíjas rendszerben működnek majd, míg az idei év egyik újítása a visszaváltható, újratölthető félliteres szódásüveg lesz. A szelektív hulladékgyűjtésben idén is a Zöldövezet Társulás a Jazzpiknik partnere, akikkel az elmúlt öt év alatt több mint 170 m3 hulladékot szelektáltak.

Korábban írtuk