Hirdetés

A legutolsó kiterjedt mérést a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) végezte el 2016-ban, amely a külföldre költözés tervezését mérte többek között az életkor, nem, iskolázottság és jövedelem kategóriák mentén, valamint kísérletet tett a kivándorlás mértékének meghatározására is. Ez alapján 306 ezer főt tartottak számon mint tartósan külföldön élő magyart, azonban a pontossága ennek is megkérdőjelezhető, hiszen nem vették bele azon személyeket, akik teljes háztartással költöztek egy másik országba.

Számos intézmény és projekt foglalkozott korábban a külföldön élő magyar diaszpóra felmérésével, amelyet a Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete összesített. A korábban említett akadályok miatt nem reprezentatív adatok szerint 116 ezertől (Munkaerő-felmérés – 2016) 637 ezerig (ENSZ tükörstatisztika – 2017) terjed a külföldön élő magyarok száma. Az Eurostat adatai alapján továbbá kirajzolódik, hogy a 2010-es évek közepén tetőzött a kivándorlás, azonban 2016 óta a visszavándorlás már nagyobb számban zajlik.

Célországként pedig Németország, Ausztria, az Egyesült Királyság, Svájc, Hollandia és az Egyesült Amerikai Államok jelentek meg leggyakrabban.

Az önkéntes alapú kérdőívet várhatóan szeptember közepéig lehet kitölteni IDE KATTINTVA.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Mandiner honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk