Egyszerű karaktergyilkossági kísérlet zajlik ellenem, hiszen az ellenzék is tudja, hogy az elmúlt egy esztendő kormányzása sikeres – mondta a Demokratának Rogán Antal az őt és családját érő folyamatos sajtótámadásokról. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjét Soros Györgyről, a jobbikos–baloldali szövetségkötésről és Európa jövőjéről is kérdeztük.

– Erre az interjúra készülve ügyek sokaságával találkoztam. Bár szinte mindennap ír önről valamit a sajtó, mégis feltűnő, hogy jórészt nem politikai természetű ügyeket boncolgatnak. Mi ennek az oka?

– Amikor elvállaltam a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetését, bizonyos értelemben felkészültem a támadásokra. Mondtam is a miniszterelnök úrnak, hogy a következő két és fél, három évem rá fog erre menni, utána pedig beszéljük meg, hogyan tovább. Orbán Viktor mellett dolgozni, ráadásul politikai munkát végezni, az egyik legfontosabb feladat a kormányban. Ezt az ellenzék is tudja. Azzal is tisztában vannak, hogy az elmúlt egy esztendő kormányzása sikeres, a kormánypártok támogatottsága rendkívül magas. Dolgozunk rajta, hogy 2018 után is Orbán Viktornak hívják Magyarország miniszterelnökét. Ami ezen kívül, személyem ellen zajlik, az egyszerű karaktergyilkossági kísérlet. Tele van hazugsággal, amit jól jelez az a tény is, hogy huszonkét pert nyertem meg csak az elmúlt évben, holott több alkalommal még csak nem is pereltem. Más lapra tartozik, és a magyar bíróságokra nem vet jó fényt, hogy ennyi idő elteltével is akad függőben lévő, elsőfokú ítélet nélküli ügy, miközben más ügyekben már régen jogerősen nekem adtak igazat.


– Az igazságügyi bizottság előtt úgy fogalmazott, hogy az ön személyén keresztül valójában a miniszterelnököt támadják.

– Csak a pontosság kedvéért, a miniszterelnök úr fogalmazott így először a parlamenti felszólalásában. Egyébként őt sem kímélik. Sem őt, sem a családját. De inkább nézzük meg, hogy kik állnak ezeknek a támadásoknak a hátterében! Ha visszatekintünk az elmúlt fél év romániai kampányára, akkor azt tapasztaljuk, hogy az ottani közbeszédben Soros Györgyöt és „civiljeit” sejtik a politikai történések mögött. Magyarországon is ez a helyzet. Nálunk is akad Soros György zsebéből kinőtt párt. Arról nem beszélve, hogy az általa pénzelt sajtó és az általa irányított civil szervezetek nem magyar érdekeket szolgálnak. Megszólaltak-e akkor ezek a sajtótermékek és civil szervezetek, amikor a bankokkal szemben kellett megvédeni a devizahiteleseket? Megszólaltak-e, amikor megcsináltuk a rezsicsökkentést, odaálltak-e az emberek mellé? Nem, mindannyian piacvédő álláspontra helyezkedtek, és a multikat védték. Amikor pedig a bevándorlás ügyében kellett volna magyar és európai érdeket védeni, akkor szembeszálltak a kormánnyal. Mindig, minden alkalommal idegen érdeket képviseltek. A végső céljuk, hogy a magyar kormányt valamilyen bólogatójános vezesse. Teljesen mindegy, milyen párt színeiben, csak engedelmesen mondjon annyit a különféle erőközpontokból érkező kérésekre, hogy: yes, sir!


– Szinte másról sem esett szó hetekig, mint az ön elhíresült helikopteres repüléséről. Mi történt tulajdonképpen? Van-e bármi, amit megbánt, amit másképp csinálna?

– Életemben másodszor ültem helikopteren. Jogos a kérdés: ha az ember feleségének van egy jól működő üzleti és baráti kapcsolata, és kap egy ilyen gesztust, miért ne fogadja el? Nem akartam egyedül hagyni a feleségemet és a fiamat, de tény, jobban tettem volna, ha autóba ülök.


– Az ellenzéki sajtó azt kifogásolta, hogy a Népszabadság újságírójának kérdésére nem válaszolt egyértelműen, illetve tagadta, hogy helikopterre szállt volna.

– Az válaszolt, akinek válaszolnia kellett ebben az esetben: az utazást szervező cég, aki minden kérdésre, mindenkinek még aznap pontos választ adott. Utólag pontosan látszik, hogy érdemben egyetlen mondatába sem tudtak belekötni.


– A jelek szerint a családja is célkeresztbe került, a feleségéről sokat írtak a lapok. Hogyan viselték ezt otthon? Megbeszélték a dolgot?

– Büszke vagyok a feleségemre, mert egy gondos, mindenre odafigyelő anya. Büszke vagyok rá, mert két gyermeket szült és nevel, és közben tíz év után szebb és gyönyörűbb, mint amikor huszonkét évesen megismertem. És büszke vagyok rá, mert megtalálta azt a munkát, amit szeret, amit jól csinál, és amit össze tud egyeztetni a gyerekneveléssel. Ami pedig az őt érő támadásokat illeti, azt szoktam neki mondani, hogy az mind irigység, engedje el őket a füle mellett.


– Bulvár után politika. Az alkotmánymódosítási vitában a Jobbik leginkább az ön személyéhez kötötte a letelepedési kötvények ügyét. Igaza van Vona Gábornak, amikor arról beszél, hogy se a szegény, se a gazdag migránst ne engedjük be?

– 2016 vízválasztó év volt. Kiderült, hogy ki az, aki az emberek oldalán áll a fontos kérdésekben, és ki az, aki nem. Más ellenzéki pártokhoz hasonlóan a Jobbik is csak ürügyet keresett arra, hogy miért ne támogassa a kormány küzdelmét a bevándorlás és a kötelező kvóta ellen. Lássuk világosan, hogy ellenzéki pártként a Jobbik semmiben sem különbözik az MSZP-től. A népszavazás előtt az MSZP elnöke azt hajtogatta nekem egy vitában, hogy ők minden intézkedést megszavaznak a kötelező kvóta ellen, de a népszavazásra nincs szükség. Majd a népszavazás másnapján bejelentették, hogy semmilyen törvényt és alkotmánymódosítást nem szavaznak meg, vagyis félrevezették az embereket. A Jobbik ugyanezt tette. Végig arról beszéltek, hogy népszavazás helyett alkotmánymódosításra van szükség, ürügyet kerestek, majd nemet mondtak az alkotmánymódosításra. Megbuktak a vizsgán, és ezt a saját választóik is így látják. A Jobbik vezetése nem tudja megmagyarázni, hogy egy állítólagos bevándorlásellenes pártként miért Brüsszelt segítik. A letelepedési kötvény tehát csak ürügy, amit az a tény is jól mutat, hogy éveken keresztül semmilyen kifogást nem emeltek ellene. A parlament és a Gazdasági Bizottság minden döntést nyílt ülésen hozott meg. A bizottságban mellettem helyet foglaló Volner János frakcióvezető egyetlen alkalommal sem szólalt meg, nem kérdezett semmit a letelepedési kötvényekkel kapcsolatosan. Talán a taktikus hallgatásért cserébe csináltak belőle frakcióvezetőt. A Jobbik ügykezelése csak azt bizonyítja, hogy számukra fontosabb a saját választási érdekük, mint Magyarország sorsa.


– Maradjunk még a Jobbiknál. Szentendrén Vonáék együttműködnek a baloldallal: nem indítanak önálló jelöltet, inkább közösen támogatnak egy helyi civilt. Ez azt jelenti, hogy a Jobbik és a baloldal ténylegesen együttműködik Magyarországon?

– A szentendrei történet újabb bizonyíték, hogy a hatalom mindennél fontosabb számukra. Ha a Jobbiknak az elvek fontosak lennének, sosem állnának össze Gyurcsány Ferenc pártjával és annak körével. Arról nem beszélve, hogy most egy olyan egyesülettel bútoroztak össze, amelyet néhány éve még hevesen kritizáltak. A szentendrei eset egyúttal figyelmeztetés a jobboldali szavazók számára, világosan látszik, mire számíthatnak a jövőben.


– Mi a véleménye arról, hogy a Jobbiknak szabad bejárása van az ATV-be és a Hír TV-be, és egyre szívélyesebb hangnemben írnak róluk a Magyar Nemzetben? Valóban megegyezett volna Simicska Lajos és Vona Gábor?

– Megegyeztek, és ezt már nem is nagyon tagadják. Simicska Lajos olyan szavakkal illette Magyarország miniszterelnökét, amelyek minden határon túlmentek, a bocsánatkérés pedig elmaradt. Mi akkor megfogadtuk, hogy amíg ezt a kérdést nem rendezik, sem a kormány tagjai, sem a Fidesz képviselői nem jelennek meg a Hír TV-ben. Úgy látom, a helyünket a Jobbikkal töltik be. Pontosabban az ellenzékkel, hiszen hosszú idő után Gyurcsány Ferenc is felbukkant a Hír TV-ben. Az pedig, hogy a HírTV-nek már semmi köze a jobboldalhoz, világosan jelzi, hogy februártól Kálmán Olga odaigazol.


– A kormány bírálói leggyakrabban a közpénzek kezelését róják fel önöknek. Az ellenzéki sajtóban heteken át másról sem olvashattunk, mint hogy a kormány közpénzekből vezényelte le a migránsok elleni plakátkampányt.

– Azt javaslom, nézzük meg, ki mondja azt a kritikát! Az MSZP, amely több pénzt költött el reklámkampányokra a kormányzása idején, mint amennyit mi elköltöttünk az elmúlt hat és fél évben. Idézzük csak fel, miről szóltak az akkori kormányzati kampányok! Aligha emlékszik majd bármire, mert egyetlen üzenetük sem érintette meg az embereket. Ezzel szemben mi arról beszélünk, ami fontos Magyarország számára. A bevándorlással kapcsolatos első konzultációnkon három állítást fogalmaztunk meg. Azt mondtuk, hogy aki idejön, annak be kell tartania a törvényeinket, tiszteletben kell tartania a kultúránkat és nem veheti el a magyar emberek munkáját. Ezekkel az állításokkal az emberek kilencven százaléka egyetért. Megértem, hogy az ellenzéknek ez nagyon fáj.


– Ha a következő választáson ismét Orbán Viktor alakít kormányt, valóban nagy arányú fejlesztéseket terveznek vidéken?

– Nem tennék különbséget Budapest és a vidék között. Nem is ez a lényeges kérdés. Számunkra a legfontosabb a munka, a család és a nemzeti szuverenitás. Segély helyett munkát akarunk adni az embereknek. A segélyeket ugyanis csak a megemelt adókból finanszírozzák, az pedig nem elég a segélyezetteknek, és a végén tönkreteszi a munkából élő embereket, sőt magukat a munkahelyeket is. Mi közfoglalkoztatási programokkal, munka­hely­teremtő támogatásokkal, munkahelyvédelmi akciótervekkel igyekszünk minél több munkahelyet létrehozni. Közel hatszázezer álláshelyet teremtettünk. Ma Magyarországon többen dolgoznak, mint a rendszerváltozás óta eltelt időszakban bármikor. A következő célunk, hogy mindenkinek megérje dolgozni. Ennek érdekében adócsökkentésre van szükség. Egyrészt több lépésben csökkentettük a személyi jövedelemadót, másrészt a munkáltatókat terhelő adókat is csökkentenünk kell, hogy tudjanak bért emelni. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy megállítsuk a magyar népesség fogyását. Mi azonban nem a bevándorlásban hiszünk, mint a baloldal, hanem abban, hogy minél több magyar gyermek születik majd. Ehhez a családokat kell jobban támogatnunk a gyermekek utáni adókedvezménnyel és otthonteremtési támogatással. Ahhoz, hogy ezeket a céljainkat elérjük, függetlenségre van szükségünk. Akkor is, ha Brüsszelről, ha a multikról van szó, éppen ez a legfőbb kifogás ellenünk. Hogy a magyar kormány szuverén, s hogy nem lehet nekünk megmondani, mit tegyünk.


– Mi a helyzet a külföldi munkavállalókkal? Egyenlőségjelet tehetünk a migránsok és mondjuk az Ukrajnából érkező vendégmunkások közé?

– Magyarok mindig is dolgoztak külföldön, ahogyan nálunk is dolgoztak külföldiek. Szerintem ennek a folyamatnak nem szabad gátat szabni. Csakhogy ez nem ugyanaz, mint a bevándorlás. Ha valaki dolgozni jön hozzánk és értéket teremt, annak csak örülhetünk. Ha azonban csak a segélyekre pályázik, az teljesen más helyzet. Szerencsére ma abban a helyzetben vagyunk, hogy a dolgozni akaró magyar emberek többsége talál magának munkát Magyarországon.


– Romániában lezajlott a választás. A magyar kormány miért állt az RMDSZ mögé? Nem is olyan régen még a politikai riválisaikat támogatták.

– Mi nem az RMDSZ, hanem a magyar egység mellett álltunk ki. Romániában olyan parlamenti választást tartottak, amikor első ízben komolyan felsejlett, hogy nem lesznek magyar képviselők a bukaresti parlamentben. Ez nem érdeke a romániai magyarságnak, az egység mindennél fontosabbnak látszott. Mi, magyarok mindig széthúzunk egy kicsit, az egymásra találás most sem sikerült százszázalékosan. A magyar kormánynak viszont az a kötelessége, hogy a többségi magyar akarat mellett álljon ki. Ennek eredményeként a magyar képviselők most ott vannak a bukaresti törvényhozásban, ahol az erdélyi és partiumi magyarság érdekeit képviselhetik. Magyar nemzeti érdekről van szó.


– Milyen év vár ránk, milyen eseményekre kell felkészülnünk a nagypolitikában?

– Orbán Viktor egy friss interjújában úgy fogalmazott, hogy 2017 a lázadás éve lesz. Szerintem ez helyénvaló meglátás, mert az elefántcsonttornyokba zárkózó liberális politikai elitek ellen sok helyen a világban fellázadtak az emberek. Erről szólt az amerikai elnökválasztás és a Brexit is. A politikai elit nem törődött azzal, mit gondolnak az emberek a bevándorlásról, a gazdaságról, a nemzeti érdekek védelméről. Trump elnök úr például a bevándorlás ügyében merőben más álláspontot képviselt, mint a csúfos vereséget szenvedő keleti parti liberális elit. Szerintem hasonló folyamatok várnak Európára is. Mi sajátos helyzetben vagyunk, hiszen Magyarország régóta ellenzékben van Brüsszelben. Ott is azt mondjuk, azt hirdetjük, hogy figyeljünk oda az emberekre, kérdezzük meg őket a bevándorlásról, álljunk ki markánsabban az európai érdekekért. Brüsszelben azonban elvont, ideológiai politizálás zajlik, amelynek semmi köze azokhoz az értékekhez, amelyeket mi az Európai Néppártban képviselünk. A régi liberális Európa csúfos bukásra ítéltetett. Brüsszel nem tanult az amerikai választásból, nem tanult a Brexitből, továbbra is ugyanazt szajkózzák, mint eddig. Ha ez így marad, az emberek szembefordulnak Brüsszellel. 2017-ben csak azok az európai kormányok maradhatnak hatalmon, amelyek meghallják az emberek szavát.

Szentesi Zöldi László