A családokért felelős tárca nélküli miniszter – a Fidesz alelnöke – vezető CSU-s politikusokkal a bajor tartományi fővárosban folytatott tárgyalásait értékelve az MTI-nek elmondta: a bajor kormánypártban tudják, hogy Magyarországon „a Fidesz az a jobbközép erő, amellyel érdemes együttműködni, és azt is értik és érzik, hogy milyen fenyegetést jelent az egyesült ellenzék” Magyarországon.

Hirdetés

A baloldaltól a liberálisokon és a zöldeken át egészen a jobboldalig terjedő magyarországi egyesült ellenzék a CSU álláspontja szerint „mindannyiunk számára komoly fenyegetést jelentene, ha hatalmi pozícióba kerülne” – mondta Novák Katalin.

Megjegyezte: partnerei részéről az a kérdés is felmerült, hogy mennyire tekinthető demokratikusnak, ha „a szélsőbaltól a szélsőjobbig” valamennyi erő egyetlen listát állít és ugyanazokat a jelölteket támogatja, megfosztva ezzel a választókat attól, hogy „valódi lehetőségük legyen választani a programok között”.

Novák Katalin – aki tárgyalt mások mellett Thomas Kreuzerrel, a tartományi törvényhozás (Landtag) CSU-s frakciójának vezetőjével és Karl Fellerrel, a Landtag CSU-s alelnökével – kiemelte: egyetértettek, hogy „Európának erős jobboldalra van szüksége, és olyan jobbközép pártokra, amelyek valóban képesek képviselni a jobboldali érzelmű, konzervatív választókat”.

Korábban írtuk

Kifejtette, hogy a szociáldemokraták (SPD) győzelmét hozó szeptemberi német szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után a jobboldal ellenzékbe kerül Németországban, és a CSU-nak fel kell dolgoznia ezt a fejleményt. Végig kell gondolni, mi az oka annak, hogy Angela Merkel kancellár távozása után nem sikerült olyan jelöltet állítani, aki meg tudta volna szólítani a választókat. Végig kell gondolni azt is, hogy konstruktív ellenzékként miként gondoskodhatnak a jobboldali értékek képviseletéről, arról, hogy „a kereszténydemokráciának, a családi értékeknek, a biztonságnak legyen helye a legfontosabb témák között”.

Most kell a CSU-nak és a testvérpárt Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) „meghatározni, mit is jelent az ellenzéki pozíció 16 évi kormányzás után” – emelte ki Novák Katalin, hozzátéve: „fontos jelzés”, hogy ebben az új helyzetben, alig egy hónappal a Bundestag-választás után a CSU-ban „minden partner a legnagyobb készséget mutatta a találkozásra és a személyes egyeztetésre”.

Aláhúzta: a Fidesz és a CSU is számára is „fontos a határok védelme, és hogy határozott álláspontot képviseljünk a migrációval kapcsolatban”.

Fontos a családok védelme és támogatása is – tette hozzá Novák Katalin, aki találkozott a bajor kormány család-, munkaügyi és szociális miniszterével, Caroline Trautnerrel is. Mint mondta, a magyar és a bajor családpolitika sok elemében hasonló, így például Bajorországban is támogatják a nőket abban, hogy „a gyermeknevelés mellett a munkájukban is kiteljesedhessenek”. Kiemelte: a célok közösek, az eszközök pedig hasonlók, ezért bajor kollégájával megállapodtak, hogy folytatják a párbeszédet és az együttműködést, hiszen „van miről beszéni egymással”, és „tudunk egymástól tanulni”.