Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vay Blanka, a Prizma Transznemű Közösség aktivistája beszél a 26. Budapest Pride felvonulás célállomásán, a Tabánban 2021. július 24-én
Hirdetés

„Ha bevonódsz a feminizmusba, nagyon hamar megérzed, hogy két-három generáción belül még aligha lesznek a nők tényleg szabadok és egyenlőek”idézi a Mandiner a korábban Vay Mártonként ismert újságírót, aki jelenleg a queerfeminizmus hazai meghonosításán munkálkodik.

A Prizma Transznemű Közösség aktivistája szerint a feminizmus inkább gyerekcipőben jár, queerfeminizmus meg szinte nem is létezik. „Egyrészt ezért vagyok inkább itthon aktív, másrészt itt még mindig jobb a helyismeretem, és ez fontos” – mondta az aktivista.

„Egy viszonylag biztonságos közegben tudunk regenerálódni, élni, van egy olyan munkánk, ami mellett nem kell másodikat meg harmadikat vállalni, azaz nem vagyunk olyan bizonytalanságban, mint itt a legtöbb aktivista: ez teszi számunkra lehetővé, hogy Magyarországra hozzuk vissza a pozitív energiákat azzal, hogy szervezünk egy közösséget” – számolt be a Berlinben élő transznemű aktivista egy interjújában.

A riporter kérdésére, hogy divat-e manapság transznak lenni, az aktivista azt válaszolta: „szerintem ez olyan, minthogy most több balkezes van, mint harminc vagy ötven évvel ezelőtt. Nem a balkezesek száma nőtt meg, hanem azoknak a száma, akikből a társadalom nem verte ki a balkezességet.”

A Mandiner cikke IDE KATTINTVA érhető el.

Korábban írtuk