Három alapvető oka volt a baloldal vártnál is jóval nagyobb, katasztrofális vereségének. Egyrészt ismét bebizonyosodott, hogy Gyurcsánnyal nem lehet összefogni, a választók megbüntetik azokat, akik vele összeállnak, másrészt az is nyilvánvalóvá vált, hogy nem lehet hazudni az ország állapotáról az embereknek, nem lehet letagadni az eredményeket. A harmadik ok pedig az, hogy feltűnő volt, hogy a baloldal a hatalomért mindenre képes, bárkivel összefog és bárkit kiszolgál. Hol Brüsszel érdekeit képviselték, miközben a pénzek leállítását követelték, hol az ukrán elnökkel szövetkeztek. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász elemezte a választás eredményét az Origónak.

Hirdetés

Mennyiben játszott szerepet Gyurcsány Ferenc a baloldal történelmi vereségében?

Poncius Pilátus is megirigyelné, ahogy az ellenzéki pártvezetők az elmúlt napokban mossák a kezeiket a rottenbillleri méretű választási zakót követően.

A valóság persze mégiscsak az, hogy a 2022. április 3-án tartott országgyűlési választáson hat baloldali párt közös listát állított, közös jelöltet indított a választókerületben, és együtt szenvedtek történelmi vereséget a Fidesz-KDNP pártszövetséggel szemben. És bár a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje kétségtelenül Márki-Zay Péter volt, az ellenzék valódi vezetője az a Gyurcsány Ferenc, aki kitalálta az „előbb a kormánytöbbség, aztán a kormányfő” szlogent is. Mindezt erősítendő az ellenzék miniszterelnök-jelöltje januárban be is ismerte, hogy a baloldal első embere nem ő, hanem Gyurcsány. „Azt, hogy ki a kapitány, ő mondja meg„ – jelentette ki Márki-Zay Péter a DK első emberéről.

Ugyanakkor az is tény, hogy a Gyurcsány-jelenséggel szemben olyan zsigeri ellenállás alakult ki a magyar társadalomban, amelyet nem lehet pár év leforgása alatt kitörölni a választók emlékezetéből, így azt mondhatjuk, hogy Gyurcsány Ferenc is jelentős szerepet játszott abban, hogy a baloldal történelmi vereséget szenvedett.

Mennyiben játszott szerepet a baloldal vereségében, hogy az elmúlt 12 év minden eredményét megpróbálták eltagadni, és csődben lévő országról beszéltek?

A magyar baloldal realitásérzékét egyrészt megzavarhatta az a soha nem látott támogatás, amely Soros Györgytől a nemzetközi baloldal részéről érkezett, másrészt a Datadat-botrány rámutatott, hogy kellő bátorságot érezhettek ahhoz, hogy valótlan állítások sorával bombázzák a magyar közvéleményt. Ehhez hozzáadódik, hogy nemcsak Márki-Zay Péter, de az egész baloldal folyamatosan, és minden jel szerint tervszerű módon lenézte és alábecsülte a magyar választókat, amely a morális aggályokon túl kétségtelenül helytelen és téves stratégiának bizonyult.

Korábban írtuk

A magyar emberek saját bőrükön, mindennapi életükben tapasztalják az elmúlt 12 év kormányzásának eredményeit, pozitív hozadékait. Tizenkét éve felemelték a magyarok fejét itthon és a külhonban és nem hajlandóak újra leszegni!

Mennyiben ártott a baloldalnak, hogy Brüsszel oldalára álltak az uniós pénzekről szóló vitákban, valamint Zelenszkij pártját fogták a fegyverszállítások és a gázcsap elzárásnak ügyében?

A nemzeti érdekkel ellentétes álláspontra helyezkedni soha nem kifizetődő, pláne egy olyan országban nem, ahol a nemzet több mint fele jobboldali, konzervatív nézeteket képvisel. A magyarok pontosan tudják, hogy az európai uniós pénzek nem tekinthetők könyöradománynak, hanem olyan források, amelyek az uniós jog alapján minket is megilletnek, és amelyek megvonásával nemcsak a nemzeti oldalt, hanem a teljes lakosságot büntetnék.

A teljes cikk elolvasható az Origo oldalán, IDE kattintva!