– Értékelné a szomszédunkban kialakult helyzetet a legfrissebb hírek tükrében?

– Ez a háború a közvetlen szomszédságunkban zajlik, olyan dolgok történnek, amelyeket két héttel ezelőtt még elképzelni sem tudtunk, kétszáz kilométerre a magyar határtól rakéták csapódtak be. A legfontosabb célunk nem lehet más, mint a magyarok biztonsága, az, hogy kimaradjunk ebből a konfliktusból. Most különösen számít, hogy higgadt, körültekintő döntésekre képes kormánya van a Magyarországnak, nem pedig olyan, amelyik kapkod, összevissza beszél, és meggondolatlanul cselekszik.

– Mi a véleménye a baloldali politikusok háborúval kapcsolatos kijelentéseiről?

– Megszokhattuk már az izgágaságot a baloldaltól, különösen a miniszterelnök-jelöltjüktől, de tudniuk kellene, hogy egy háborús helyzetben minden sokszorosan nyom a latban. Márki-Zay Péter először azt javasolta, küldjünk fegyvereket és katonákat a háborús övezetbe, mindezt úgy, hogy a NATO egyébként egyértelművé tette, nem fog részt venni a hadműveletekben. Ezeknek a baloldali javaslatoknak nincsen támogatottságuk Magyarországon, a magyarok békét akarnak. Nehéz eldönteni, hogy a kapkodás ihlette ezeket a javaslatokat, vagy a kormány politikáját akarták minden áron tagadni, esetleg külföldi elvárásoknak akartak megfelelni. A végeredmény szempontjából mindegy, hiszen amit javasolnak, az ellentétes a magyar érdekekkel.

– Veszélybe kerülhet-e a magyar családok energiaellátása? Az ellenzék elzárná az oroszoktól jövő gáz csapját.

– Valóban javaslatot tettek erre, tehát a baloldal az energiaszektorra is kiterjesztené a szankciókat. Sajnos figyelmen kívül hagyják azt az alapvető körülményt, hogy hazánk mind gáz-, mind olajellátását tekintve nagyban függ az Oroszországból érkező importtól. A magyar gázfelhasználás nyolcvanöt százaléka orosz import, és a magyar háztartások ugyanennyi százaléka használ gázt. Ezt az importot rövid távon nagyon nehezen lehetne helyettesíteni, ha egyáltalán meg lehet oldani. Ehhez infrastruktúra is kellene, illetve elegendő eladásra kínált mennyiség, megfizethető áron. Ezek a feltételek most nem adottak. Amikor a baloldal ilyen javaslatokat tesz, igazán megmondhatná, szerintük honnan kellene pótolni ezt a gázt, és ki fizetné az ebből fakadó tetemes többletköltségeket.

Hirdetés

Ha pedig nem tudnak megoldást mondani, akkor mondják ki, hogy a többségében import gázzal fűtött magyar háztartásokat szerintük ugyan mivel kellene fűteni. A kőolajellátásunkat tekintve is magas a kitettségünk, az importunk hatvannégy százaléka Oroszországból érkezik. Ez technológiai kitettséget is jelent, hisz a százhalombattai finomító orosz importra van beállítva. Ezen változtatni bizony nem pár óra kérdése. Aki ilyen körülmények között az energetikai ügyeket is felvenné a szankciók listájára, az vagy nincs tisztában az alapvető körülményekkel, vagy tisztában van velük, de nem a magyar érdekek alapján cselekszik. A baloldallal szemben a kormány legfontosabb alapelve az, hogy senki nem fizettetheti meg a magyar családokkal egy olyan háború árát, amelynek nem is vagyunk hadviselő felei.

A teljes interjút IDE kattintva a Magyar Hírlap honlapján olvashatja el.

Korábban írtuk