Az első bécsi döntés aláírása a Belvedere-palotában. Az asztalnál Galeazzo Ciano (balról) olasz és Joachim von Ribbentrop német külügyminiszter
Hirdetés

A magyar küldöttséget vezető Teleki Pál miniszterelnök, bár a magyar kormány jobb határokat szeretett volna, alapvetően elégedetten vette tudomásul a döntést, a román külügyminiszter viszont a szó szoros értelmében elájult. Ami nem csoda: az első világháború után, a győztes hatalmak kegyéből hatalmasra növesztett Románia addigra már elveszítette a 34 ezer négyzetkilométer területű Besszarábiát (a mai Moldovát a Szovjetunió szerezte meg), és küszöbön állt a kereken hét és fél ezer négyzetkilométer kiterjedésű Dél-Dobrudzsa elveszítése is.

A döntéssel olyan történelmi magyar városok kerültek vissza az anyaországhoz, mint Arad, Nagyvárad, Nagyszalonta, Nagykároly, Kolozsvár, Zilah, Dés, Nagybánya, Beszterce, Szászrégen és persze a székely székvárosok: Marosvásárhely, Csíkszereda, Székelyudvarhely és Sepsiszentgyörgy. Ezek lakossága zömében magyar volt, de a trianoni határ melletti sáv, az úgynevezett Partium és a Székelyföld közötti széles övezetben a falusi lakosság többsége román, ami logikusan kikövetkeztethető abból is, hogy összességében a visszacsatolt területen élő körülbelül két és fél millió ember valamivel több mint a fele volt magyar, továbbá ötvenezer szász, a többi román.

A megnövekedett Magyarországra tehát milliós lélekszámú román kisebbség került, miközben a dél-erdélyi szórványban félmillió magyar rekedt az új határokon kívül. Habár a történelem bő négy esztendővel később fölülírta ezt a döntést, mégsem hiábavaló utólag föltennünk a kérdést: igazságos volt-e ez így? Különösen, ha összevetjük az első bécsi döntés, a Felvidék déli sávja visszatérésének etnikai adataival. Arról ugyanis tudjuk, hogy lényegében a nyelvhatáron rajzolta meg az új határt, a visszatért kilencszázezer fő több mint nyolcvan százaléka volt magyar, és a megnövekedett Magyarországra került szlovákok száma nem érte el a megmaradt Szlovákiában maradt magyarokét – egyedül az 1920-ig német–magyar Pozsonyban harmincezer magyar rekedt. Az tehát vitán felül igazságos és méltányos döntés volt. Azért lehetett az, mert a két nép viszonylag egyértelműen elkülönült. A trianoni békediktálók szégyene, hogy ezt figyelmen kívül hagyták.

Erdélyben a Székelyföldet leszámítva ilyen egységes nyelvhatárt húzni nem lehetett. Fontos hangsúlyoznunk, hogy Erdélyben, hiszen nemcsak erről az országrészről volt szó, hanem a Partiumról és Bácskáról is. A Partium, az elcsatolt területből a hegyeken inneni széles sáv, Nagyváradtól föl a Tisza felső folyásáig minden szempontból az Alföld része volt, szinte tiszta magyar lakossággal, emellett a délebbre eső Nagyszalonta és Arad környékén is az anyaországgal érintkező tömbmagyarság élt. Bácska más eset, itt a magyarság már az előző századfordulón is gyönge kisebbséget alkotott a nagyszámú szerb, román és német lakosság mellett. Itt a párizsi békék nagyjából a szerb–román nyelvhatárt vették alapul, a magyart és a németet figyelmen kívül hagyva.

Korábban írtuk

Magában Erdélyben román többségű terület ékelődött a magyar Partium és a szintén magyar Székelyföld közé, kisebbségi magyar lakossággal. A Székelyföld Magyarországhoz kapcsolása azonban csak ennek a területnek a visszacsatolásával vált lehetségessé. Az utókor tehát bátran meghozhatja erről is az ítéletet: az első bécsi döntés, a Felvidék déli sávjának visszacsatolása igazságos volt, a második bécsi döntés pedig méltányos.

Tudjuk, hogy a területgyarapodás e két döntéssel nem állt meg. Kárpátaljának a tisztán magyarlakta sávja a korábbi Ung, Bereg és Ugocsa vármegyékből már az első bécsi döntéssel visszakerült, a régi országból még kívül maradt területeken pedig a magyarság aránya alig haladta meg a 9 százalékot. Persze a szlovákoké sem volt magasabb, a románoké még annyi sem, a terület lakossága zömmel ruszinokból állt. A magyar kormány azonban úgy döntött, hogy ezt a területet katonai erővel hódítja el Csehszlovákiától. A megindult támadás érdemi ellenállással alig találkozott, a háborús helyzetben nemzetközi tiltakozással sem kellett számolni. A ruszinok nem bánták az uralomváltást, annál kevésbé, hiszen a magyar kormány komoly erőfeszítéseket tett, hogy az elmaradott vidéket fölfejlessze, becsatolja a magyar gazdasági és kulturális vérkeringésbe.

A negyedik országgyarapodás, a Délvidék egy részének és a Muravidéknek a visszacsatolása már súlyos feszültségekkel volt terhes. Ismeretes, hogy Teleki Pál miniszterelnök az öngyilkosságba menekült a feloldhatatlan ellentmondás elől, hiszen Magyarország nem sokkal korábban kötött örök barátsági és megnemtámadási egyezményt Jugoszláviával, most pedig megszállóként csatlakozott Németország Jugoszlávia elleni agressziójához.

Horthy Miklós Szatmárnémetiben

Pedig az így visszatért területeknek a trianoni Magyarországgal határos részén egyértelmű volt a magyar többség, jelentős német kisebbséggel kiegészülve, amely német kisebbség inkább húzott a magyarokhoz, mint a szerbek dominálta Jugoszláviához. Ezzel együtt is látnunk kell, hogy a magyarság aránya az új területen csupán 39 százalékot tett ki, a megszállás déli irányban mélyebbre hatolt, mint ahogy a nemzetiségi viszonyok indokolták volna. Többek között ebből is fakadtak a tragikus következmények, előbb a megszállók által elkövetett súlyos atrocitások, majd a második világháború után a szerb megtorlások.

Ez tehát a négy országgyarapodás mérlege. Az első, a felvidéki igazságos volt és méltányos, amely ellen akkor a kor nagyhatalmai sem emeltek kifogást. A visszacsatolás a magyarság igazi ünnepe volt, és méltányos lett volna, ha a második világháború után is érvényben marad. A második gyarapítás, Kárpátalja megszállása katonai erővel történt, de a megszállt területnek is előnyére vált. A harmadik, Észak-Erdély visszacsatolása feszültségekkel volt terhes, de méltányos, és súlyos igazságtalanságokat orvosolt. Végül a negyedik, a Délvidék megszállása igazságos lett volna, ha nem tragikus áron jön létre.

Teleki Pál

A negyedjére meggyarapodott ország rövid időre visszaemelkedett a középhatalmak sorába a maga 172 ezer négyzetkilométeres területével, közel 15 millió lakosával, akik közül kereken 11 és fél millió, 77 százalék volt magyar. A történelem azonban átgázolt ezen az ország­gyarapításon, a második világháború után még rosszabb békét kényszerítve Magyarországra, mint a trianoni volt. Így hát nem maradt számunkra más lehetőség, mint hogy új, addig sehol nem próbált módját találjuk a kétszeresen is szétszakított nemzet újraegyesítésének. Tíz évvel ezelőtt a magyar kormány ebbe a munkába kezdett bele. Az eredmények pedig világosan látszanak: a Kárpát-medencei magyarság békés úton újra egy közösséggé vált.