Közleményükben emlékeztettek: Hadházy Ákos jogi képviselője útján feljelentést tett a sérelmére hivatalos eljárásban, csoportosan elkövetett bántalmazás, hivatali visszaélés és aljas indokból vagy célból elkövetett könnyű testi sértés bűntette miatt.

Hirdetés

A feljelentés szerint Hadházy Ákos április 5-én a Karmelita kolostornál lebontott hatósági kordon visszaépítésének megakadályozása érdekében szervezett akcióban vett részt országgyűlési képviselőként, ennek során passzív magatartással a szabad véleménynyilvánítás jogával élt.

Hadházy Ákos állítása szerint jogsértő cselekményt nem követett el, ezért vele szemben – mentelmi jogára is figyelemmel – bármilyen, a személyi szabadságot korlátozó intézkedést, így testi kényszert sem lehetett volna alkalmazni, tehát jogtalan volt és bűncselekményt valósított meg a vele szembeni rendőri fellépés.

A parlamenti képviselő – és még két ember azonos tárgyú – feljelentését a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség elutasította, arra figyelemmel, hogy a feljelentett cselekmény nem bűncselekmény – írták.

Korábban írtuk

A főügyészség közölte, a feljelentést elutasító határozattal szemben Hadházy Ákos – jogi képviselője útján – felülbírálati indítványt nyújtott be.

Ennek alapján a Budai Központi Kerületi Bíróság a sérelmezett határozatot a közhatalom gyakorlásával vagy közvagyon kezelésével kapcsolatos kiemelt bűncselekmény, a hivatali visszaélés miatt felülvizsgálta, és a felülbírálati indítványt elutasította.

A bíróság a végzésében – az ügyészség indokolásával egyetértve – kimondta, hogy az intézkedő rendőrök a feladatukat a törvényes előírásoknak és az elöljáró utasításainak megfelelően hajtották végre – olvasható a közleményben.

Azt írták, „semmilyen adat nem merült fel azzal kapcsolatban, hogy a sérelmezett, testi kényszer megvalósításával végrehajtott rendőri intézkedés, illetve az ennek alapját képező parancsnoki utasítás arra irányult volna, hogy a rendőrök a hivatali kötelességük szándékos megszegésével a véleménynyilvánítás szabadságát gyakorló országgyűlési képviselőnek jogtalan hátrányt okozzanak”.

Hozzátették, a rendőri intézkedés célja, a lebontott kerítés eredeti állapotba történő visszaállítása törvényes volt a közbiztonság megóvása érdekében, ennek Hadházy Ákos többszöri felszólítás ellenére ellenállt.

„Erre figyelemmel alkalmaztak vele szemben – törvényesen – testi kényszert, ugyanis egy országgyűlési képviselő mentelmi joga a rendőri intézkedés akadályozására nem terjed ki” – áll a főügyészség közleményében.