Fotó: képernyőkép, szerk.
Hirdetés

Az Index úgy értesült, 

a Budapestet vezető baloldali koalícióhoz közel álló üzleti körök már meg is tették az első lépéseket a főváros minden bizonnyal legértékesebb ingatlanának eladása érdekében.

„Karácsony Gergelyék terve azért is meglepő, mert annak idején a leköszönő fideszes városvezetés pénzügyi főpolgármester-helyettesének, Bagdy Gábornak a nyilatkozata szerint mintegy 180 milliárd forintnyi forráshoz férhettek hozzá Budapest irányításának átvételekor”tette hozzá a portál.

Az Index emlékeztetett: a szóban forgó, a belváros szívében fekvő grandiózus épületkomplexum építését még a XVIII. században kezdték meg az olasz származású osztrák építész, Anton Erhard Martinelli tervei alapján. Az épület kezdetben hadikórházként funkcionált, később kaszárnya is volt benne, majd 1894-ben kezdték el városházaként használni.

Az épület történetéről korábban kiváló cikket írt a pestbuda.hu, ez ITT olvasható.

Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei
Városház (Gránátos) utca, jobbra a Gerlóczy (Rostély) utca. Szemben a Károly laktanya (később Városháza). A felvétel 1894 körül készült

Az épület műemléki védelem alatt áll, frekventált világörökségi védőövezetben fekszik, ráadásul egy kiemelten védett régészeti lelőhely, a régi városfal húzódik keresztül a telken. 

A mintegy negyvenezer négyzetméteres telek tehát, mint az Index írta, „Budapest egyik legértékesebb ingatlana, amelynek hasznosítása tekintélyes jövedelmet hozhatna az azt megvásárló befektető számára, amennyiben sikerülne megszereznie a szükséges engedélyeket egy profitalapú projekt megvalósításához”.

Hozzátették, „az eladásra szánt ingatlan központi helyzete, mérete már önmagában több tízmilliárd forintos nagyságrendű tranzakciót vetít előre”.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Budapest, 2012. augusztus 31. Budapest Főváros Önkormányzata Főpolgármesteri Hivatalának épülete az V. kerületi Városház utcában

Az Index felidézte, Karácsony Gergely korábban arról beszélt, a városházi parkolót parkká alakítaná, az épületben civilszervezeti irodákat és kávézókat képzelt el. Sőt, egyszer megjegyezte, a ljubljanai városháza épületében melegbár működik. Aztán tavaly májusban, a koronavírus-járvány első hulláma idején már azzal kampányolt, hogy hajléktalanoknak alakíttat ki elkülönítőt az épületben. Végül egyik tervből sem lett semmi…

Karácsony a cikkre legkedvesebb kommunikációs felületén, a Facebookon reagált. 

„Ma olvastam utoljára Indexet” – kezdte kissé sértődötten a bejegyzést. „A cikkből persze kiderül, hogy a szerző tényállítása mindössze annyi, hogy a Városháza eladása érdekében »a fővárost vezető koalícióhoz közel álló üzleti körök« megtették az első lépéseket, ebből következtet arra, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak van értékesítési szándéka. Nos, nem tudjuk, kik azok az üzleti körök, és milyen lépéseket tettek”, írta, azt állítva, náluk „nem üzleti körök határozzák meg a vagyongazdálkodási döntéseket”, folytatta a bejegyzést.

„Az ingatlan értékesítéséről semmilyen döntés nem született, arra nem keres vevőt a Fővárosi Önkormányzat” – írta.

Azt állítja tehát, hogy nincs döntés az értékesítésről. Egyelőre…

Korábban írtuk