Fotó: MTI, archív
Hirdetés

„A csok beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és példa arra, hogy a gazdaságpolitikai és családtámogatási célokat jól lehet ötvözni, hiszen nemcsak az otthonteremtésben segít, de az építőipart és a gazdaságot is élénkíti a csok” – mondta Novák Katalin annak kapcsán, hogy átlépte a százezret a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) támogatott családok száma.

Az államtitkár szerint a falusi csok újabb lendületet adhat a családok gyermekvállalásának és otthonteremtésének, hiszen felújításra is lehet majd fordítani az összeg egy részét.

„Néhány megye kiemelkedik, de összességében országosan meglehetősen arányos a csokigénylések megoszlása. Budapesten látni, hogy elsősorban az agglomerációban vették igénybe” – tette hozzá.

Kiemelte, hogy a csokon keresztül eddig 300 milliárd forint támogatást tudtak adni, és a kapcsolódó hitel révén további 150 milliárd forintot fordítottak otthonteremtésre. A jövő évre tervezett összeg 250 milliárd körül várható, de ez egy felülről nyitott keret, minden jogosult meg fogja kapni a csokot, aki igényli – hangsúlyozta az államtitkár.

A közelgő EP-választások kapcsán úgy vélte: a magyarok – és minden európai polgár – számára a saját és családjuk fizikai, egzisztenciális, lelki biztonsága a fontos. Ezért nem szabad a szőnyeg alá söpörni a migrációs fenyegetést sem.