A Demokratikus Koalíció alelnöke egy olyan, rossz magyarsággal megírt propagandaanyagnak nevezte a „Stop Soros” nevű tervezetet, amelynek elfogadása árt az országnak.


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Niedermüller Péter pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta az elképzelésről, hogy azt nem lehet törvénytervezetnek tekinteni, „nem is tudom megmondani, hogy mi ez”, hiszen tele van jogi képtelenségekkel és a nyelvezete is nehezen értelmezhető. Egészen egyértelmű, hogy hangulatkeltésről van szó, a kormány újabb kísérletet tesz a civil szerveztek megfélemlítésére – fogalmazott.
    
Az EP-képviselő kiemelte, hogy az illegális migráció támogatása és szervezése embercsempészetet jelent és azt eddig is büntették az európai és a magyar jogszabályok. A menedékjogot kérők pedig nem illegálisan tartózkodnak itt – tette hozzá.
    
Azok a szervezetek, akikre a kormány utal, nem támogatják és szervezik az illegális migrációt, csak az ideérkező menedékkérőknek nyújtanak segítséget – emelte ki. Arra is kitért, hogy a szöveg „egyetlen értelmes mondatot nem mond azzal kapcsolatban”, hogy ebben az esetben mit is jelent a szponzorálás.
    
Niedermüller Péter megjegyezte azt is, hogy a kormánynak „állandó, lassan szinte paranoiás mániája” lett a külföldi pénzek ügye. Feltette a kérdést, hogy ha az EP-től kapott fizetéséből pénzt adna valamelyik civil szervezetnek, vagy azok EU-s forrásokhoz jutnának, akkor ezek a támogatások külföldi pénznek számítanának-e.
    
A „Stop Soros” című kampány egy blöff, aminek semmi jogi vagy politikai értelme nincs – összegzett, hozzátéve: ha ezt a tervezetet megszavazzák, akkor azzal Magyarország ellen tett lépéseket szavaznak meg.
    
A DK a tervezetet nem egészíti ki javaslatokkal, ehelyett csak azt kérik, hogy azt vegyék le a napirendről – válaszolta egy kérdésre.

(MTI)