Jan Mikolaj kifogásolta, hogy a magyar diákok nem tudnak államnyelven gondolkodni, és ezért beszéd közben magyarról fordítanak szlovákra.

A Szlovák Nemzeti Párt politikusa szerint az érettségin a magyar diákok hat százalékkal alacsonyabban teljesítettek, mint a szlovákok, pedig a „magyar” tanintézetekben állítólag valamivel könnyebbek voltak a tesztkérdések.

Szigeti László, a Magyar Koalíció Pártja Oktatási alelnöke sajtóközleményben bírálta Ján Mikolaj oktatási miniszternek az érettségi vizsgák eredményéről tett kijelentését.

Az MKP felháborítónak tartja az oktatási miniszter ama szavait, miszerint a magyar tanítási nyelvű iskolák diákjainak államnyelven kellene gondolkodniuk, mint ahogyan azt is, hogy Mikolaj úr számára az egész választási időszakban a magyar tannyelvű iskolák minőségének egyetlen mutatója a szlovák nyelv ismeretének szintje és oktatásának színvonala volt. Mintha ezekben az iskolákban más tantárgyakat nem is oktatnának.

„Miniszter úr, engedtessék meg, hogy a mi gyerekeink, a magyar tanítási nyelvű iskolák diákjai is úgy gondolkodhassanak, ahogyan a világon minden gyermek: az anyanyelvén. Vagy talán a bevált praktikák szerint szeretné a nyelvrendőrség mellett a gondolatrendőrséget is bevezetni Szlovákiában?” – olvasható kommünikében.

(hírTV, ujszo.com)