Forrás: Metropol

Amint arról tavaly a Metropol nyomán beszámoltunk: úszómedencés svábhegyi villában él és luxusautóval, Bentley-vel jár a fővárosi közműcégek csúcsvezetője. A lap azt írta: Mártha Imre a közösségi oldalon közzétett posztjaiban mintha szándékosan kérkedne vagyonával – hangsúlyozza drága óráit, de a képeken látható, amint elektromos szörfdeszkát használ, ahogy több tízmilliót érő Steinway-zongoráján játszik, vagy ahogy dicsekszik vele, hogy milyen értékes lovon, egy igazi angol telivéren lovagol…

Hirdetés

A két ünnep között az is kiderült, hogy a Prisztás-családtól vette luxusvilláját Mártha Imre, illetve a közvetlen családtagjai nevén futó cég. Mint ismert, Prisztás József a kilencvenes években az éjszakai élet közismert és dúsgazdag alakja volt, akit 1996 novemberében fényes nappal lőttek közvetlen közelről fejbe.

A Metropol szerdán azt írta: a fővárosi közterület-fenntartó, a FŐTÁV, a temetkezés, a kertészeti vállalat és a kéményseprők csúcsvezére óriási ingatlanvagyont „rejtett el” egy általa irányított, a közvetlen családtagjaiból álló cégbe, melynek neve LÁZÁR HOUSES. Érdekes, hogy a cég honlapján semmi sem kattintható, csupán a cég központjának címe és egy telefonszám látható egy festményszerű képen.

A hivatalosan ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cégnek a Metropol szerint „nincs semmilyen elérhető referenciája, az interneten böngészve pedig semmilyen tényleges tevékenységüknek nem látszik semmiféle nyoma”.

„Az elérhető cégiratok szerint legalább 30 nagy értékű ingatlan van a fővárosi közműfőnök által vezetett cég tulajdonában, több budapesti, nagyon értékes helyen fekvő lakás (ezekben a kerületekben a négyzetméterárak már messze 1 millió forint fölött járnak), egy ugyancsak értékes veszprémi ingatlan, több tucat vidéki ingatlan, köztük nagy számban vidéki italboltok(!) is szerepelnek a cég nevén. A cég legutóbbi mérlegadatai szerint csak a forgóeszközök összértéke közel 800 millió forint, de az ingatlanbirodalom valódi mérete ennek az összegnek vélhetően a sokszorosa” – írja a Metropol.

Fotó: FKF/Facebook, szerk.
Mártha Imre és főnöke, Karácsony Gergely

A lap azt is megjegyzi: szinte napra pontosan akkor, amikor Karácsony Gergely kinevezte Mártha Imrét a legfontosabb budapesti közműcégek élére, a Mártha által irányított családi ingatlanbirodalom váratlanul, egyik napról a másikra nyolc telephelyet számolt fel.

„De nem a Lázár Houses nevű ingatlancég a Mártha-birodalom egyetlen ékköve. A fővárosi közművezér egy részvénytársaság révén elsődlegesen tulajdonolja és irányítja az ugyancsak több milliárdot érő balatonalmádi kikötőt is. A Vitorlás Kikötő Zrt.-nek ő az egyedüli önálló cégjegyzésre jogosult vezetője, a cég aranyrészvényese, és első számú tulajdonosa magánszemélyként, illetve az általa irányított ingatlancég, a Lázár Houses révén. Vagyis dupla biztosíték védi a kikötő feletti irányítási és tulajdonosi jogait” – írja a Metropol, hozzátéve, ebben a kikötőben tartja Mártha Imre is a hajóját, és a cégvezérnek van egy balatoni villája is. A lap teljes cikke ITT olvasható.

Korábban írtuk

A Magyar Nemzet is foglalkozik Márthával, akiről azt írják, a Gyurcsány-korszak egyik háttérembere.

2008 májusában, nem sokkal az SZDSZ kormányból való kilépése után lett az MVM vezérigazgatója. A Mártha Imrét kinevező közgyűlésen az MVM feldarabolásáról is döntés született, és Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy a társaság teljes vezetését is azért cserélték le – egy kivételével csak kívülről érkezett igazgatósági tagokat választottak be –, hogy ez az új szemlélet – azaz az energiamonopólium felszámolása – teret nyerhessen az MVM irányításában.

A Népszabadság így „méltatta” a kinevezése előtt: „Mártha Imre a fia­tal közgazdász-generációhoz tartozik, aki mostanra – szintén »belső emberként« – nemcsak az MVM vezérigazgató-helyettesi, hanem az MVM nagykereskedelmi leányvállalatának vezérigazgatói tisztségét is betölti. Az utóbbi időkben a politikai kapcsolattartás szintjén, de legfőképpen a nyilvánosság előtt már rendre ő képviselte a cégcsoportot.”

Mártha Imre az MVM vezérigazgatójaként igyekezett meghálálni a bizalmat Gyurcsányéknak. Hogy miképpen, az a Magyar Nemzet cikkében olvasható.