Ami 2006. október 23-án, az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján történt, az egy, az akkori kormány által tudatosan felépített, több hetes folyamat kicsúcsosodása volt, egy olyan folyamaté, amelyben Gyurcsány Ferencék a terror eszközének szisztematikus alkalmazásától sem riadtak vissza annak érdekében, hogy fenntartsák hatalmunkat. Az ECHO TV Napi aktuális című műsorának október 23-i adásában Gaudi-Nagy Tamás jogvédő és Császár Attila, az ECHO TV Híradójának főszerkesztője emlékezett vissza a tizenkét évvel ezelőtti eseményekre. 

Fotó: Wikimedia Commons

Fotó: Wikimedia Commons

Gaudi-Nagy Tamás szerint szinte borítékolható volt az akkori kormányzat forgatókönyvében az, hogy összecsapásokba torkollik az ünnep, hiszen 2006 ősze a nemzeti ellenállás erőteljes megnyilvánulása volt egy olyan rendszerrel szemben, amely teljes mértékben a nemzetellenességre épült. 
 
Gaudi-Nagy kiemelte, Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde olyan elementáris felháborodáshoz vezetett, hogy 2006 ősze teljes mértékben párhuzamba állítható 1956 októberével, hiszen az emberek tizenkét éve is azért vonultak az utcára, hogy az állami jogsértések ellen tiltakozzanak. 

Joghelyreállító – ha úgy tetszik – népfelkelés, szabadságharc volt ez, és ugyanúgy bizony vérbe fojtották nagyon kemény megtorlásokkal. Ennek volt október 23. az egyik legdöbbenetesebb és legdrasztikusabb megnyilvánulási formája – jelentette ki Gaudi-Nagy Tamás. 

Manapság pont Gyurcsány Ferenc pártjának, a DK-nak, majd a Jobbiknak a retorikájában is megjelent a nemzeti ellenállás fogalma. Erre reagálva a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője úgy vélte, felháborító, hogy egyáltalán a szájukra merik venni a nemzeti ellenállás fogalmat olyan összefüggésben, amelyet úgy próbálnak eladni, mintha ma ugyanilyen típusú nemzeti ellenállásra lenne szükség. 

Császár Attila a polgári demokrácia szégyenének nevezte azt, ami 2006 szeptemberétől 2006. október 23-ig történt. Az ECHO TV Híradójának főszerkesztője emlékeztetett, Gyurcsány Ferenc a saját hatalma megtartása érdekében lényegében mindent bevetett. 

Kiemelte, Gyurcsánynak a saját párján belül is meg kellett őriznie a hatalmat, és az önkormányzati választások előtt nagyon komoly küzdelmeket vívott a megyei elnökökkel is. Az újságíró felhívta a figyelmet, ha ők nem szavaznak neki bizalmat, akkor Gyurcsánynak távoznia kellett volna a pártelnöki és a miniszterelnöki székből is. 

Tehát Gyurcsány Ferencnek egyetlenegy célja volt: hogy olyan zavargások alakuljanak ki Magyarországon, amelyek következtében el lehet halasztani az őszi önkormányzati választásokat – mutatott rá. 

Császár Attila szerint az, ami 2006 őszén történt, egy teljesen felépített, tudatos folyamat volt. Hozzátette: valakinek ott meg kellett volna halnia. Egy bírósági tárgyalásra hivatkozva elmondta, a rendőrök éles lőfegyvert, éles lőszert használtak, a fegyverszakértő ezt meg is állapította. 

Császár Attila elmondta, Petrétei József akkori igazságügyi miniszternél már megvolt a kijárási tilalmat elrendelő határozat, aztán erre végül nem került sor, de a cél az lett volna, hogy ne lehessen megtartani az önkormányzati választásokat.

Szeptember 18-tól gyakorlatilag embervadászat folyt Budapest utcáin. Szisztematikusan egy hatalommegtartási folyamat történt – fűzte hozzá Gaudi-Nagy Tamás.