A 2018-as költségvetési javaslat támogatja a teljes foglalkoztatás megvalósulására irányuló gazdaságpolitikát és tovább erősíti a családok támogatását – értékelt Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján, kitérve arra: a gazdaság teljesítményének köszönhetően tovább tudják vinni a munkából élők bérfelzárkóztatását.

A kormánypárti politikus kiemelte, hogy már a 2017-es büdzsén és a 2018-as indítványon is átvezetik a munkaadókkal és munkavállalókkal kötött megállapodást a minimálbérről és a szakmunkás bérminimumról. Másrészt a jövő évi javaslat általános érvénnyel végigviszi a közszférában a béremeléseket, ezért a frakció támogatja azt – tette hozzá.

Kiemelte azt is, hogy a 2018-as előirányzatok mindenhol magasabbak, mint a 2017-es volt, miközben a kormány tudja tartani az adócsökkentés politikáját, a gazdasági növekedésre alapoz és féken tartja az inflációt. Kitért arra: az első negyedéves adatok szerint a gazdasági növekedés 4,1 százalék volt az előző évhez képest, vagyis a gazdaság kitűnően teljesít, így a munkából élők bérfelzárkóztatását tovább tudják vinni.

Kósa Lajos jelezte azt is, hogy az adócsökkentés mellett az eljárási kérdésekben is további egyszerűsítéseket valósít meg a kabinet, a családok támogatása pedig tovább erősödik a kétgyermekeseknek járó további kedvezmények és az otthonteremtési program révén.

A frakcióvezető közölte, hogy tesznek módosító javaslatokat is: a képviselőcsoport számára fontos az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése, így valamennyi sertéstermékre, például a zsírszalonnára is 5 százalékos áfát alkalmaznának. Kérdésre közölte: az egyeztetés része az eszközkezelősök kötelező kéményellenőrzésének díjmentessége is.

A Fidesz politikusa beszámolt a parlament keddi szavazásairól is. A külügyi igazgatást érintő módosításról szólva közölte: annak célja, hogy a kormány a köz számára követhető módon egyberendezze és bemutassa az általa megvalósított segélyprogramokat szerte a világban.

Kitért arra is, hogy 7,5 százalékban határozták meg a reklámadó kulcsát, a korábbi befizetéseket pedig vissza lehet igényelni.

A víziközművekkel összefüggő módosítás elhalasztását azzal magyarázta, hogy más ágazati törvényeket is meg kell vizsgálni. A javaslat célja, hogy a védett fogyasztói körnek egy évben csak egyszer kelljen megkérni a jogosultságot.

Kósa Lajos az elektronikus hírközlésre vonatkozó döntésről szólva fontos győzelemnek nevezte az uniós roamingdíjak eltörlését, utalva arra, hogy sokan egy-egy alkalmazás elindításával magas számlákba futottak bele a szomszédos országokba látogatva. „A roamingrém elmúlik a telefonunkból” – fogalmazott, hozzátéve: a határozat speciális kivételeket is rögzít a visszaélések ellen, ez azonban az egyszerű felhasználókat nem érinti.

A frakcióvezető az erdőtörvény módosítását azzal magyarázta, hogy összhangot kellett teremteni az erdőgazdálkodási és a környezetvédelmi szabályok között, egy másfél hektáros, szántók közé szorult területen ugyanis máshogy érvényesülnek az előírások, mint egy több 100 hektáros összefüggő erdőben. A szabályokat az adottságokhoz kellett igazítani – jegyezte meg, méltatva azt is, hogy a rendszerváltás óta több mint 10 százalékkal javult Magyarország erdősülése.

A politikust kérdezték az V. kerületi Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium alapítványával kapcsolatos visszaélésről, amelyben a kerületi önkormányzat egyik bizottságába delegált fideszes külsős tag érintett. Azt felelte: elítéli az esetet, a pénz visszafizetését a minimumnak tartja, s szerinte ilyen embernek nincs helye a közösségben.

Megkérdezték arról is, hogy Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke európai és távol-keleti bankok tranzakcióival hozta összefüggésbe Orbán Viktor miniszterelnököt egy nyilatkozatában. Kósa Lajos orvost kért az ellenzéki politikusnak és azt mondta: Gyurcsány Ferenc azért zárta be kormányzása idején az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet, hogy nehogy odakerüljön. A politikus felvetését komolytalannak minősítette.

Kósa Lajost faggatták a Momentum működéséről is, amivel kapcsolatban szóvá tette, hogy a szervezet elfelejtett beszámolni arról, honnan van pénze a tevékenységére vagy 10 milliós színpadra. Értékelése szerint két bőkezű adakozó is lehet: egyikük Soros György, akivel a szervezet azonos elveket hangsúlyoz, a másik pedig Simicska Lajos, aki ezzel az LMP parlamenti kiesését érheti el, a Jobbik pedig „rámehet” a liberális szavazókra.

Szintén kérdésre Kósa Lajos piacok szerzésével indokolta a Belgrád-Budapest vasútvonal megépítését, utalva arra: kulcskérdés, hogy a Kína és Európa közötti kereskedelem milyen útvonalat választ. A vasútvonal komoly bevételt jelentene a magyar gazdaságnak – fűzte hozzá.

Kósa Lajos a Civil Összefogás Fórum (CÖF) MVM-es támogatásával kapcsolatban helyesnek tartotta, ha a vállalatok különböző egyesületeket támogatnak, s azoknak el is kell számolniuk. Kiemelte, hogy a CÖF Magyarország védelmében 400 ezer embert tudott megszólítani és rávenni, hogy a januári fagyban végigvonuljon Budapest utcáin.

Megkérdezték Lázár János egy mondatáról is, miszerint legalább nem lopják el ezt a pénzt. Azt felelte: az sosem jó, ha ellopják a pénzt, ezzel egyetért, ez egy nemzeti minimum. Hozzátette, a miniszter arra utalt, hogy a szocialisták idején ellopták a forrásokat.

Arról pedig, hogy a perkátai képviselő-testület visszavonta a Horthy-szoboradomány elfogadásáról szóló döntését, azt mondta: a Fidesznek világos álláspontja van, nem helyes közterületi szobrot állítani olyannak, akinek vitatható politikai szerepe volt az 1944 utáni megszállásban.

MTI