Nem reagált egyelőre a Jobbik arra, hogy – amint arról a demokrata.hu is beszámolt – európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki a Kúria által kémkedés és más bűncselekmények miatt jogerősen öt év fegyházra ítélt K. B. ellen a Budapest Környéki Törvényszék.

Hirdetés

Pedig, amint a Magyar Nemzet emlékeztet, abban az időben, amikor Kovács Béla a párt EP-képviselője volt, a Jobbik politikusai is az oroszok melletti töretlen kiállásukról tettek tanúbizonyságot. Így volt ezzel Gyöngyösi Márton, a párt jelenlegi elnöke is, aki többször is felszólalt Oroszország védelmében, legitimnek minősítette a krími referendumot, sőt, 2015-ben az Oroszország elleni európai uniós szankciók ellen is szót emelt.

Gyöngyösi külpolitikai karrierje 2010-ben kezdődött, amikor a Jobbik külügyminiszter-jelöltjeként színre lépett, és keleti nyitást szorgalmazott pártja nevében. Mint mondta, Kína, Oroszország, Kazahsztán és Törökország határozná meg a Jobbik külpolitikáját, de az arab világ felé való nyitást is nagyon fontosnak tartotta.

Ahogy korábban megírtuk: kémkedés és más bűncselekmények miatt bocsátott ki európai és nemzetközi elfogatóparancsot a Kúria által jogerősen öt év fegyházra ítélt K. B. ellen a Budapest Környéki Törvényszék.

A törvényszék felidézte, hogy 2020. szeptember 24-én hirdettek elsőfokú ítéletet annak a négy vádlottnak az ügyében, akiket az EU intézményei elleni kémkedéssel és más bűncselekményekkel vádolt meg az ügyészség.

A törvényszék akkor K. B. elsőrendű vádlottat bűnösnek mondta ki társtettesként, folytatólagosan elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat kétrendbeli felhasználása miatt, ezért őt e bűncselekmények miatt másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre és 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

A fellebbezések folytán másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta a törvényszék ítéletét és K. B.-t immár bűnösnek mondta ki az Európai Unió intézményei elleni kémkedés előkészületében is. A 2022. szeptember 27-én jogerőre emelkedett ítéletet a Kúria mint harmadfokú bíróság tovább súlyosította és 5 év fegyházat, illetve 10 év közügyektől eltiltást szabott ki.

Korábban írtuk

A Magyar Nemzet azt írja: a vádirat szerint Kovács Béla operatív feladata volt az is, hogy olyan politikai csoportosulást hozzon létre az EU-ban, amelynek célja az unió politikájának gyengítése Oroszország hatalmi érdekeinek megfelelően.

A Budapest Környéki Törvényszék büntetés-végrejhajtási bírája 2022. november 22-én magyarországi elfogatóparancsot bocsátott ki, mivel K. B. határidőn belül nem kezdte meg jogerős büntetésének letöltését, és a rendőri elővezetése sem járt eredménnyel.

A rendelkezésre álló adatok alapján az elítélt feltehetően külföldön tartózkodik, ezért a Budapest Környéki Törvényszék kedden az EU tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló és a nemzetközi bűnügyi jogsegélyről szóló törvények alapján a bűncselekmény tárgyi súlya miatt európai, illetve nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki az elítélt büntetésének végrehajtása érdekében.

Amennyiben az elítéltet az EU-ban fogják el, az igazságügyi miniszter az európai elfogatóparancsot megküldi a végrehajtó tagállamnak. Más államban történő elfogás esetén a kiadatási kérelem előterjesztéséről a miniszter dönt, és erről a nemzetközi elfogatóparancsot kibocsátó bíróságot értesíti – közölte honlapján a törvényszék.

A lap megkereste a Jobbikot: azt akarták megtudni, mi a véleményük arról, hogy egykori képviselőjük ellen elfogatóparancsot adtak ki, tudnak-e arról, volt politikusuk jelenleg hol tartózkodhat, illetve elítélik-e őt cselekedetéért, de egyelőre nem kaptak választ.

Fotó: Facebook/US Embassy
Gyöngyösi Márton és Nagy Ervin a Pressman széderestéjén

Az ügyben a Magyar Nemzet megkereste az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségét is, mivel korábban Gyöngyösi Márton, a Jobbik jelenlegi vezetője meghívást kapott David Pressman széderestjére. A lap érdeklődésére a nagykövetség annyit közölt: nincs konkrét információjuk Kovács Béla ügyével kapcsolatban.