A Jobbik szerint Orbán Viktor vesztett, válaszúthoz érkezett. Így reagált az ellenzéki párt hétfőn a kormányfő napirend előtti felszólalására a parlamentben.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Talán még nem késő ebből a pozícióból kihátrálni – tette hozzá Gyöngyösi Márton, frakcióvezető aki arra szólította fel a kormányfőt, hogy „sértődöttségében ne borítson mindent”.

Hangsúlyozta, Orbán Viktor éveken át küzdött a közös határvédelemért, ugyanakkor „szó sincs arról, hogy zsoldosnak kell átadni a határőrizet jogát”. A javaslat szerint ezek az egységek a fogadó ország jogszabályai és parancsnokainak irányítása alatt működnének – tette hozzá.

Arra emlékeztetett: Orbán Viktor 12 évvel ezelőtt Strasbourgban arra szólította fel az EU vezetőit, hogy „a korrupciót, az erkölcsi relativizmust, a szegénységet, a kiszolgáltatottságot intézményesítő, a hamis adatokat szolgáltató kormányokat, a felelősséget nem ismerő politikusokat és a politikai hazugságokat az EU saját belügyeként kezelje, és semmilyen módon ne támogassa, ne segítse ezeket a csaló és hazug kormányokat”.

2018-ban úgy tűnik, hogy ez Európai Unió vezetői meghallgatták Önt, és az Ön kérését, még ha a Gyurcsány-kormányra legalább annyira igazak ezek a tételek, mint az önök kormányzására és az önök kormányára – tette hozzá a Sargentini-jelentés kapcsán.

Mint mondta, a jelentéstevő „ideológiai elfogultsága átsüt” a dokumentumon, amelyben több „vállalhatatlan hazugság és rágalom” szerepel, különösen a rasszizmussal és az antiszemitizmussal kapcsolatban, igazságtalannak és szerencsétlennek nevezve, hogy a migráció témája is a dokumentumba került.

Az ellenzéki politikus arról beszélt, Orbán Viktor „23 ezer migránst beengedett az országba” oltalmazottként vagy letelepedési kötvénnyel, bőségesen túlteljesítve ezzel a magyar miniszterelnök által most kritizált kvótát.

Gyöngyösi Márton ugyanakkor arról beszélt, a Sargentini-jelentés a jogállamiság elmúlt nyolc évben végrehajtott lerombolását írja le, ami a jobbikos politikus szerint „pártállami időket idéző tempóban” zajlik Magyarországon.

Hozzátette: az uniós jelentéstevőnek „van némi igazsága”, de azokban a témákban nem a miniszterelnököt vagy kormányfőt, hanem az egész országot büntetik az uniós források elvonásával, így a Sargentini-jelentésre igennek voksolók arra szavaztak, hogy a kormányon lévők „bűneiért” az adófizetők fizessenek.