Hirdetés
Fotó: Fortepan / Bauer Sándor
MÁVAG Mozdony- és Gépgyár Nemzeti Vállalat, 1949. április 25. A felvétel a gyár dolgozói által a Belügyminisztérium Államvédelmi Hatóságának (BM ÁVH) adományozott csapatzászló átadásakor készült. A civilek balról jobbra: Zöld Sándor, Donáth Ferenc, az asztal mellett Farkas Mihály, Kádár János. Hidas István szónok, Péter Gábor és a zászlóanya Farkas Mihályné (Käthe Rüdiger)

„1917-ben hatalomra került egy gyilkos eszme, amely százmillió halálos áldozatot követelt világszerte. A kommunizmus 1944-ben érte el hazánkat, a háborús pusztítást és népirtást átélt, kivéreztetett országot. Az egyik totális diktatúra csapdájából kerültünk bele egy másikba. A gestapós rémtetteket a kommunista párt által felállított politikai rendészet folytatta, és még a német megszállás alatt üldözött emberek sem lélegezhettek fel megkönnyebbülten: a koncentrációs táborokból vagy a gettókból szabadult zsidók közül sokakat vagoníroztak be, és szállítottak a messzi Gulág táboraiba; nácikkal és nyilasokkal harcoló ellenállók találták magukat újra az Andrássy út 60. pincéiben, ahol ezúttal a vörös csillag nevében kínozták őket embertelen módon. Miért? A válasz könyörtelenül egyszerű: aki fegyverrel a kezében harcol hazája függetlenségéért, a saját életét is kockára téve bátran kiáll az üldözöttek védelméért, az veszélyes az új diktatúra hatalombirtokosai számára is. (…) … itt vagyunk mégis, ismét újrakezdtük, mint oly sokszor az évszázadok alatt. A kommunizmus áldozataira emlékezve tudnunk kell, hogy mindnyájan áldozatai vagyunk az embertelen eszmének, amely fél évszázadra leigázta hazánkat, még akkor is, ha egyre többen vannak, akik már az új évezred szülöttjei. Egy kifosztott, méltóságában meggyalázott nemzet traumáit generációkon keresztül hordjuk magunkban. Egy traumát úgy tudunk feldolgozni, ha elmesélhetővé tesszük. Ezért kell újra és újra elbeszélnünk a rettenetet, és nemcsak február 25-én” – emlékezik a vörösterror évtizedeire a Magyarságkutató Intézet.

Borvendég Zsuzsanna sorra veszi az embertelen diktatúra bűneit az intézményes megfélemlítő gépezet kiépülésétől az alkoholizmust, öngyilkosságot, a születésszám csökkenését eredményező gerinctörő Kádár-rendszerig.

A magyar nemzetvagyon kommunisták általi ellopását feltáró kitűnő történész írása a Magyarságkutató Intézet honlapján, IDE KATTINTVA olvasható.

A tudományos intézmény rövid videóval is emlékezik a vörösterrorra, ez ITT LÁTHATÓ.

Korábban írtuk