Fotó: MTI/Rosta Tibor
Hirdetés

Az 1906 és 1910 között épült gimnázium kibővítését a magyar kormány 120 millió forinttal, a szerb kormány pedig 172 millió dinárral (470 millió forint) támogatta. A mintegy 500 négyzetméteres új épületben hat teljesen felszerelt szaktanterem, ebédlő és mozgássérült bejáró kapott helyet.

Potápi Árpád János rámutatott, hogy a magyar kormány továbbra is kész arra, hogy „minden támogatást megadjon a külhoni magyar gyerekeknek és fiataloknak ahhoz, hogy lakóhelyükön részesüljenek minőségi tudásban és közösségük hasznos tagjává válhassanak”.

Hozzátette, 2019-ben, a külhoni magyar gyerekek évében is azon dolgozik a Nemzetpolitikai Államtitkárság, hogy minden korosztály számára jobb és élhetőbb körülményeket tudjon teremteni minden magyar régióban. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében a Vajdaságban hat szórványóvodai központot alakítanak ki, 17 óvodát újítanak fel, és csaknem hetven játszóteret hoznak létre. A beruházások egy része már el is készült.

Az államtitkár közölte, hogy a régiós szakképzési tervek megvalósítása ugyancsak folytatódik, és ennek köszönhetően az utóbbi években valamennyi magyar nyelven is oktató vajdasági szakképző intézmény támogatásban részesült. Emellett az államtitkárság a jövőben is támogatja a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács oktatási programjait, köztük a felsőoktatási ösztöndíjprogramot, amelynek révén a vajdasági magyar fiatalok hathatós segítséget kapnak a továbbtanulásukhoz, illetve a szülőföldre való visszatérésükhöz.

Az államtitkár aláhúzta, hogy a vajdasági magyarságban van akarat és életerő, és utat tud mutatni a többi magyar régiónak is. A politikus beszélt arról, hogy a Kárpát-medencében elsőként a vajdasági magyarságnak sikerült kiharcolnia a személyi elvű autonómiát, itt indulhatott útjára elsőként a magyar kormány nagy volumenű gazdaságfejlesztési programja, a közösség példamutató egységének köszönhetően a vajdasági magyarságnak szilárd érdekképviselete van a politikai élet minden szintjén, és ez segített hozzá ahhoz is, hogy a magyar-szerb kapcsolatok minden korábbinál jobbá váljanak.

Potápi Árpád János részt vett a felújított bácskossuthfalvi első világháborús emlékmű ünnepélyes átadásán is szerdán, és örömének adott hangot, hogy a Magyarország és Szerbia közötti megbékélés már lehetővé teszi, hogy az első világháborús emlékművek régi formájukban állíthatók helyre, és méltó módon lehet megemlékezni a nemzeti történelemről. „Ez a méltó módon történő megemlékezés járul hozzá ahhoz, hogy a közös történelmünknek a vitás kérdéseit meg tudjuk beszélni, és a történelmi megbékélés útján előre tudjunk haladni” – tette hozzá.

Az eredeti szoborcsoportot 1942-1943-ban emelte a közösség, mert méltóképpen akart megemlékezni arról a több mint 300 bácskossuthfalvi magyarról, aki az életét vesztette az első világháborúban. Az emlékművet Matzon Frigyes magyarországi szobrászművész készítette.

Potápi Árpád János köszönetet mondott a Vajdasági Magyar Szövetségnek és a szerbiai Magyar Nemzeti Tanácsnak az utóbbi években végzett munkájáért, mert ennek volt köszönhető, hogy a magyar-szerb megbékélés óriásit tudott előrelépni, és ebből nemcsak a magyarok profitáltak, hanem a velük együtt élő más nemzetiségek is. A vajdasági magyar közösségnek is köszönetet mondott azért, hogy az elmúlt években a közös munka során célokat és terveket fogalmaztak meg, és ezekhez tudott a magyar kormány támogatást nyújtani. „A közös erőfeszítéseknek és a kölcsönös munkának volt köszönhető mindaz a történelmi siker, amelyet az elmúlt esztendőkben értünk el” – szögezte le.

Emlékeztetett arra, hogy május 26-án európai parlamenti választások lesznek, amelyen már a magyarországi lakhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok is részt vehetnek, ezért arra kérte a jelenlevőket, hogy éljenek jogukkal, és menjenek el szavazni. „Közösen tegyünk mindazért, hogy a jövőnket itt, Európában biztosítottnak tudjuk” – húzta alá.