A bizalmon és szereteten, a mellérendelt viszonyokon alapuló társadalmi szervezőelvet és az összefogás fontosságát tűzte idén zászlajára a 6. Magyarok Országos Gyűlése (MOGY), ahol összegyűlik a magyar, valódi civil társadalom.

Fotó: MTI, archív

Több mint hatszáz, a magyarsággal, annak múltjával, jelenével és jövőjével kapcsolatos program várja az érdeklődőket a 2018-as Magyarok Országos Gyűlésén (MOGY) augusztus 17. és 20. között Ópusztaszeren. A részvétel díjtalan, mivel a rendezők egyik legfőbb célja, hogy létrejöjjön egy állandó tér a valódi civil társadalom tagjai közötti párbeszédre.

A programok közös pontja a családias, baráti hangulat és a magyarság ügyének szíven viselése, a programsor mégis oly sokszínű és összetett, mint a magyarság maga: közéleti, kulturális, történelmi és tudományos előadások, zenei fellépők és táncház is várja az érdeklődőket. A résztvevők megismerhetik a magyar gasztro- és borkultúrát, a hagyományos magyar harcművészetet, a barantát, de hallhatnak előadásokat a Szent Koronáról, a hun harcmodorról vagy akár a rovásírásról is.

A rendezvény egyszerre kíván rávilágítani az egyetemes magyarság történelmi múltjára, jelenére és jövőjére, ám a középpontban a jövő útkeresése áll.

– Példát szeretnénk mutatni az egész társadalomnak, hogy sikeresen lehet működtetni akár egy ilyen összefogáson alapuló többnapos eseményt a magyar, tehát a mellérendelő viszonyrendszerben – mondta lapunknak Odor Máté, a MOGY egyik szervezője. – Ezzel ősi, elfeledettnek hitt társadalmi struktúrák bizalmon és szereteten alapuló mozgatórugóihoz nyúltunk vissza, amely még a XX. század elején is jellemző volt a magyar paraszti kultúrára és társadalomra – tette hozzá.

– A mai modern világban is lehetne ez egy társadalom szervezőelve és nem a felülről, sokszor a pénz által vezérelt struktúra – mutatott rá –, hiszen a századunk olyan kihívásokat tartogat, amelyre csak az erős, testben, szellemben és lélekben felkészült társadalmak tudnak majd bármiféle választ adni a neoliberalizmus elidegenítő törekvéseivel szemben.

A magyarság jelenével és jövőjével foglalkozó témák teszik ki a programok jelentős részét, Kiszelly Zoltán politológus például az előttünk álló migráció és a betelepítés veszélyeiről tart előadást. De a hiteles tájékoztatás és tájékozódás fontosságára is nagy hangsúlyt fektettek a szervezők, hiszen minden nap képviselteti magát a magyar újságírás széles rétege, köztük a Demokratában rendszeresen publikáló Gazdag István is.

Jelentős az érdeklődés a rendezvény iránt, idén is sok látogatót várnak a rendezők.

– Az érdeklődők is az összefogás részei, hiszen a tartalmas és színvonalas előadásokon együtt gondolkodhatunk a magyarságról, hogy merre és miként haladjunk tovább – mondta lapunknak Vukics Ferenc alezredes, a Magyarok Országos Gyűlésének főszervezője. – Ennek fontosságát a társadalmunk vezetői is érzik, hiszen idén rendezvényünk fővédnöke Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, védnökei pedig Csöbör Katalin országgyűlési képviselő asszony és Boldog István országgyűlési képviselő úr, akiknek köszönjük a támogatást – mondta. 

A 6. Magyarok Országos Gyűlése részletes programját erre a linkre kattintva tekinthetik meg.