Előző nap az Európai Parlament volt hangos Orbán Viktor nevétől, csütörtökön pedig a nemzetközi sajtó. A The Guardian brit napilap hasábjain Bayer Lili külföldi tudósító fogalmazott meg súlyos vádakat a magyar miniszterelnökkel kapcsolatban. Az újságíró szerint Magyarország – EU- és NATO-tagként – több mint tíz éve már nem demokratikus utakon halad, és egyre inkább távolabb kerül az európai fősodortól. „A miniszterelnök alternatívát épít a nyugati megközelítéssel szemben” – fogalmazott véleménycikkében.

Hirdetés

A cikk szerint Orbán Viktor több mint hatvan napot töltött munkaügyben külföldön. Elutazott többek között Kínába, Katarba, Törökországba, Azerbajdzsánba, Türkmenisztánba, Szerbiába, Grúziába és Egyiptomba is.

Bayer Lili szerint a külföldi utak hátterében az áll, hogy ázsiai és dél-amerikai országokban látja Orbán Viktor a jövőt. . A cikkből persze számos – az elmélet alapjait romboló – találkozó kimaradt. Orbán Viktor ugyanis tavaly novemberben például éppen az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel ült tárgyalóasztalhoz, Svájcban pedig Alain Berset svájci szövetségi elnök fogadta a magyar miniszterelnököt.

A The Guardian szerzője szerint Orbán Viktor kritikusai azt gondolják, a miniszterelnöknek már nem prioritás a magyar belpolitika, ám a cikkből természetesen rengeteg információ kimaradt: nem esett szó például a családtámogatási rendszer különböző intézkedéseiről, amelyet világszerte dicsérnek vezető politikusok.


A teljes cikk IDE kattintva a Magyar Nemzet honlapján érhető el.

Korábban írtuk