Fotó: MTI, archív, szerk.
Fotó: MTI, archív, szerk.
Hirdetés

A DK alelnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy az elmúlt időszakban több, tragédiával végződő családon belüli erőszakról szóló hír is megrázta a közvéleményt. Vadai Ágnes hozzátette: a jelenlegi rendszer képtelen megvédeni a családon belüli erőszak áldozatait. A rendszer nem ad különleges jogi védelmet a bántalmazottaknak, nem rendel el szisztematikus távolságtartást és nem követi nyomon azoknak a családoknak a sorsát, amelyekhez a börtönbüntetése után tér vissza az erőszak elkövetője – fogalmazott.

A Demokratikus Koalíció javaslata magánvádas helyett közvádas bűncselekménnyé tenné a párkapcsolati és a családon belüli erőszakot, vagyis az ilyen ügyekben hivatalból kötelező lenne eljárást indítani – közölte a politikus. Az indítvány bevezetné a családon belüli erőszak fogalmát és hivatalból kötelezővé tenné a távoltartás elrendelését – hangsúlyozta.

Akit családon belüli vagy párkapcsolati erőszak miatt ítéltek el, annak csak a bíróság adhatna kapcsolattartási jogot – mondta Vadai Ágnes.

A törvényjavaslat előírná, hogy a gyámhatóság fordítson különleges figyelmet azokra a családokra, amelyekbe családon belüli erőszak miatt elítélt családtag tér vissza a büntetése után – jelentette be a képviselő.

A más témában feltett kérdésekre Barkóczi Balázs, a DK szóvivője válaszolt. Kérdezték Gyurcsány Ferenc azon kijelentéséről, hogy amennyiben az ellenzék alakíthat két év múlva kormányt, akkor annak ő nagy valószínűséggel nem lesz tagja. A szóvivő azt felelte: a pártelnök egyértelművé tette, hogy a széles körű összefogásba egyaránt várják a Momentumot, a Jobbikot, az LMP-t, a Párbeszédet és az MSZP-t is. A demokratikus pártok együttműködését pedig valaki más valószínűleg hatékonyabban tudná megteremteni – fogalmazott Barkóczi Balázs.

Az ellenzéki tárgyalásokat semmi nem tudja jobban megfojtani, mintha már most személyekről kezdenénk vitázni – válaszolta arra a kérdésre, hogy kit látnának szívesen ellenzéki miniszterelnök-jelöltként.

Emlékeztetették, hogy Czeglédy Csaba szombathelyi ügyvéd szerint akár Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára is lehetne kormányfőjelölt. A szóvivő azt mondta, ez egy DK-tag felvetése, de ezekre a kérdésekre a tárgyalások során találják meg a választ.

Kikérték a véleményét arról, hogy Karácsony Gergely bojkottot hirdetett a Hír TV ellen, mert a főpolgármesternek nem tetszett, ahogy a csatorna beszámolt a szélsőjobboldali szervezetek által szervezett „Becsület napja” elnevezésű rendezvényről és az ahhoz kapcsolódó ellentüntetésről. Barkóczi Balázs azt felelte, hogy Karácsony Gergelynek joga van eldönteni, hogy kinek nyilatkozik.

Emlékeztették arra, hogy a Párbeszéd politikusa korábban azt mondta, hogy a jobbikos Gyöngyösi Márton zsidó képviselők listázására vonatkozó javaslata önmagában még nem nácizmus. Barkóczi Balázs nem akarta a főpolgármester kijelentését minősíteni, de annyit megjegyzett, hogy Karácsony Gergely már bocsánatot kért akkori szavaiért.

Arról is kérdezték, hogy a főpolgármester a tavalyi kampányban még arról beszélt, hogy a tunéziai turisták megveréséért azóta nem jogerősen elítélt Szabó Balázs újpesti önkormányzati képviselő nem is vett részt a verekedésben.

A szóvivő azt kérte, mindenki várja meg a másodfokú ítéletet. Ha akkor is bebizonyosodnak a vádak, akkor az ügynek politikai következménye kell, hogy legyen – jelentette ki.   

Végül arról kérdezték, hogy Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozatából nem derül ki, hogy mi lett több száz millió forintnyi bevételének a sorsa. Barkóczi Balázs azt mondta, a vagyontételi kötelezettség a vagyongyarapodást vizsgálja, nem pedig az, hogy ki mire költi a törvényesen megkeresett és leadózott pénzét. Hozzátette, egy korábbi sajtómegkeresésre válaszul már tételesen ismertették a pártelnök költéseit.