Szalay-Bobrovniczky Kristóf a védelmi ipari kiállítással egybekötött Budapest Security Dialogue (BSD) konferenciát megnyitó beszédében úgy fogalmazott: „mindenki a háborúról beszél, miközben a béke a legfontosabb kincsünk”. Meg kell őrizni, és meg kell ragadni minden lehetséges alkalmat a béke fontosságának hangsúlyozására – tette hozzá a miniszter. Ilyen volt a tegnapi Bálna Honvédelmi központban a Közép-európai Védelmi Együttműködés (CEDC) 5 közép-európai és 6 nyugat-balkáni ország részvételével megtartott miniszteri szintű találkozója is.

Hirdetés

A miniszter kiemelte, a BSD konferencia az európai védelem szükségességére hívja fel a figyelmet, és ebben a rendkívül fontos kérdésben hallatni kell Közép-Európa és a Nyugat-Balkán hangját. A térségben egy nagy családnak kell tekinteni magunkat. A mi felelősségünk az, hogy „mi legyünk a béke védelmezői” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A politikus beszélt arról, hogy a világban újra és újra nagyhatalmak rivalizálását tapasztalni. A gazdasági hatalom Nyugatról Keletre tolódik, nagy országok vannak feltörekvőben, és ez feszültségekhez vezet. Mindezek a folyamatok fenyegetéseket is hordoznak magukban, mégpedig, hogy új blokkok alakulnak majd ki – mondta.

A miniszter hangsúlyozta: az előbbi nem áll Magyarország érdekében, „ hazánk abban érdekelt, hogy egyfajta biztonsági párbeszéd ”motorja„ legyen, amely egyúttal folyamatos információáramlást is biztosít.

Az ukrajnai háborúról szólva azt mondta: az folyamatosan magában hordozza az ”eszkaláció lehetőségét„. Szerinte a háború kritikus ponthoz érkezett: a Nyugat úgy döntött, hogy globalizáljuk ezt a konfliktust, amely gazdaságilag a világ minden szegletébe eljutott. Továbbá az orosz agresszor olyan mértékben kiépítette a katonai gépezetét, hogy már nem tudjuk, ki az, aki meg tudná állítani – mondta a honvédelmi miniszter. Megismételte, minden pillanatban, miközben egy nyílt konfliktus zajlik körülöttünk, szembe kell néznünk az eszkaláció lehetőségével.

Csak egy azonnali tűzszünet és béketárgyalás lehet megoldás erre a helyzetre – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Az izraeli-palesztin konfliktusról szólva arról beszélt, nagyon oda kell figyelnünk és felelősségteljesen kell lépnünk, mert az a világkereskedelem biztonságát is fenyegeti.

Korábban írtuk

Továbbá a terrorizmus és a bevándorlás szintén a biztonság hiányából, a bizonytalanságból, a háborúból ered – mondta a miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: Magyarország nem engedheti meg magának, hogy ne legyen erős. A NATO tagjai vagyunk, ez a végső biztonsági garanciánk, de nem számíthatunk kizárólag külső segítségre, ezért nagyon erős katonai fejlesztési programot kellett kidolgozni – mutatott rá.

A miniszter elmondta, a 2010-es évektől fogva elkezdték a szovjet felépítésű hadsereg átalakítását egy NATO kompatibilis, high-tech felszereléssel. Egy nagyon erős és ellenálló védelmi rendszert alakítottunk ki – tette hozzá.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kifejtette, nemcsak arra törekszenek, hogy beszerezzék a megfelelő eszközöket és átalakítsák a hadsereg felszerelését, hanem arra is, hogy egy stabil védelmi ipart alakítsanak ki. Ez ”a magyar gazdaság motorjának egy új hengereként működhet„ – fogalmazott.

A politikus szólt arról is, hogy a konferencia Európát szeretné erősíteni, és az ukrajnai háború megmutatta, hogy a NATO-nak egyértelmű létjogosultsága van, ugyanakkor Európa nem hagyatkozhat csupán a NATO-ra, amelyet az Egyesült Államok dominál. Európának a saját biztonsága érdekében többet kell tennie – hangsúlyozta.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte azt is, Magyarország elkötelezett a különböző missziókban, világszerte mind ezer katonánk szolgál. A miniszter a beszédében azt is kiemelte: az Európai Unió bővítése a lehető legjobb módja annak, hogy növeljék a biztonságot a Nyugat-Balkánon.

Palkovics László, az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. vezérigazgatója közölte, a Budapest Security Dialogue konferenciát először rendezték meg annak érdekében, hogy a helyi és a nemzetközi felek közötti együttműködést erősítsék a védelmi ipar területén.

A védelmi ipar szerepének erősítése kapcsán arról beszélt, Magyarország nagyon fontos szereplővé vált a régióban ezen a területen. A helyi védelmi ipar garantálja a nemzeti biztonsági feltételeket is – mondta Palkovics László, fontosnak nevezve, hogy Magyarország építse ezeket a kapacitásait, belépjen a nemzetközi piacra és beépüljön a beszállítási láncokba.

Robert Kalinák szlovák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter a déli régió kapcsán szintén azt hangsúlyozta, hogy az európai integráció nagyon fontos a béke és a stabilitás szempontjából. Ugyanakkor – mint mondta – nem halad megfelelő sebességgel a Nyugat-Balkán uniós integrációja.

Megjegyezte, köztudott, hogy Ausztria, Csehország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia mennyire támogatják a Nyugat-Balkán uniós integrációját.

A Európai Unió 2003-ban ígéretet tett a Nyugat-Balkán országainak, hogy csatlakozhatnak majd, de ez a mai napig csak Horvátország számára vált valósággá – mondta a miniszter, aki jó hírnek nevezte, hogy a bővítés újra napirenden van.

Robert Kalinák szólt arról is, Magyarország és Szlovákia között ma a legjobb az együttműködés, és a siker kulcsa az, hogy csak azokra a témákra összpontosítottak, amelyekben egyetértettek.